Obama drinkt water in Flint: ‘De man had gewoon dorst’

Barack Obama © AFP

Tijdens een bezoek aan de Amerikaanse stad Flint, die wordt geteisterd door een loodvergiftiging van het drinkwater, dronk president Barack Obama opvallend veel water.

De verzamelde pers was verrast dat president Barack Obama bij zijn bezoek aan Flint heel wat water dronk. Het stadje in de staat Michigan wordt namelijk geteisterd door een loodvergiftiging van het drinkwater. Bij aankomst van zijn bezoek had Obama al een glas gedronken om aan te tonen dat het water nu wel veilig was.

Maar tijdens een speech op een middelbare school werd Obama opeens geveld door een hoestbui, maar nu was er geen glas water in de buurt. De vraag van Obama om wat water te krijgen werd door het publiek op applaus onthaald. ‘Geef me wat water, ik wil een glas water.’ Het Witte Huis ontkent dat het nogmaals om een stunt ging. ‘De man had gewoon dorst’, aldus de perswoordvoerder van het Witte Huis.

Verminking voor het leven

Sinds General Motors er wegtrok, ging de stad Flint in 2011 failliet. Onder strikte financiële voorwaarden en onder toezicht van door de staat opgelegde crisismanagers kwam Flint in 2014 onder dat faillissement uit. Een van de besparende maatregelen bestond erin dat de stad zou losgekoppeld worden van de te duur geachte watervoorziening uit Detroit. Flint ligt op 100 kilometer van de grote meren, met name van het Huronmeer, en in afwachting van een verbinding met dat meer betrok men water uit de vervuilde Flintrivier. Dat water zou, verzekerde men, gefilterd en behandeld worden, en goed zijn voor consumptie. Maar dat bleek niet zo te zijn.

Het rivierwater is behalve vervuild ook erg ijzerhoudend, het werkt in op de oude loden buizen van het waterleidingsysteem in Flint, waardoor bewoners, en met name kinderen, in de loop van 18 maanden gevaarlijke dosissen lood in hun lichaam hebben gekregen. Dat lood hindert bij kinderen de mentale ontwikkeling en beschadigt bij alle gebruikers de nieren – verminking voor het leven, want tegen loodvergiftiging is geen remedie.

In de stad is de noodtoestand ondertussen uitgeroepen. Die noodtoestand maakt het makkelijker om evacuaties en verbouwingen uit te voeren, al is er nog altijd een gebrek aan fondsen – naar verluidt is 1,5 miljard dollar (1,38 miljard euro) nodig om de oude loodhoudende waterleidingen in de stad te vervangen. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content