Obama blij met herovering van dam nabij Mosoel

President Obama © BELGAIMAGE

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag de herovering van een belangrijke Iraakse dam op de Islamitische Staat (IS) begroet. De president verzekerde dat de Verenigde Staten ook een strategie “op lange termijn” voeren om de jihadistische beweging een halt toe te roepen.

Volgens Obama heroverden Iraakse en Koerdische troepen de dam nabij Mosoel dankzij de steun van het Amerikaanse leger, dat maandag vijftien luchtaanvallen uitvoerde op stellingen van de strijders van IS rondom de dam. De herovering noemde hij “een belangrijke stap voorwaarts” in de strijd tegen de jihadisten.

Obama wees op het grote strategische belang van de dam die op 7 augustus in handen viel van de IS. Een dag later besloten de Verenigde Staten voor het eerst opnieuw militair in te grijpen nadat de Amerikaanse troepen in 2011 het land hadden verlaten. De militaire campagne gaat alvast nog even voort, zo stelde Obama.

Strategie op lange termijn

Obama verzekerde dat de VS naast de bombardementen ook “een strategie op lange termijn” voeren om de IS een halt toe te roepen. De jihadisten, die aanzienlijke delen van Syrië en Irak veroverden, vormen volgens hem “een bedreiging voor de Irakezen en de hele regio”.

De Amerikaanse president riep de nieuwe Iraakse premier Haidar al-Abadi ook op “een eenheidsregering” op de been te brengen met “een programma dat de belangen van alle Irakezen vertegenwoordigt”.

(Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content