"Het is wel duidelijk dat Osama bin Laden steun kreeg van een netwerk in Pakistan," zei Barack Obama in het CBS-programma 60 Minutes. De Amerikaanse president wil weten of leden van de Pakistaanse regering deel uitmaakten van dat netwerk. "Wij rekenen erop dat de Pakistaanse overheid ons helpt uitzoeken hoe het komt dat de terrorist Osama bin Laden zich jarenlang in hun land heeft kunnen verbergen."

Informatie
President Obama maakte ook bekend dat de Verenigde Staten een schat aan informatie hebben buitgemaakt tijdens de inval in de villa van Osama bin Laden. De special forces vonden naast een massa geschreven materiaal ook vijf computers, tien harde schijven en een hele reeks usb sticks en ander hardware om data op te slaan. Deze informatie zou de Verenigde Staten de gelegenheid moeten geven om Al Qaida een vernietigende slag toe te brengen.

Volgens president Obama was Osama bin Laden wel degelijk nog actief met het beramen van aanslagen en had hij wel degelijk nog macht over Al Qaida.

Zenuwachtig
De president geeft toe dat hij zenuwachtig was over de operatie, vooral omdat verschillende adviseurs ze hem hadden afgeraden. "We waren bang dat de actie zou mislukken. We wisten ook niet honderd procent zeker of Osama bin Laden in het gebouw zat. Het was een operatie met belangrijke geopolitieke gevolgen. De dag voordien dacht ik erg veel aan eerdere mislukte operaties."

Obama zegt dat hij uiteindelijk groen licht gaf omdat hij de kans om Al Qaida een zware slag toe te brengen niet wilde laten liggen. "Dit was het risico waard voor onze mannen." (EE)

"Het is wel duidelijk dat Osama bin Laden steun kreeg van een netwerk in Pakistan," zei Barack Obama in het CBS-programma 60 Minutes. De Amerikaanse president wil weten of leden van de Pakistaanse regering deel uitmaakten van dat netwerk. "Wij rekenen erop dat de Pakistaanse overheid ons helpt uitzoeken hoe het komt dat de terrorist Osama bin Laden zich jarenlang in hun land heeft kunnen verbergen."Informatie President Obama maakte ook bekend dat de Verenigde Staten een schat aan informatie hebben buitgemaakt tijdens de inval in de villa van Osama bin Laden. De special forces vonden naast een massa geschreven materiaal ook vijf computers, tien harde schijven en een hele reeks usb sticks en ander hardware om data op te slaan. Deze informatie zou de Verenigde Staten de gelegenheid moeten geven om Al Qaida een vernietigende slag toe te brengen. Volgens president Obama was Osama bin Laden wel degelijk nog actief met het beramen van aanslagen en had hij wel degelijk nog macht over Al Qaida. Zenuwachtig De president geeft toe dat hij zenuwachtig was over de operatie, vooral omdat verschillende adviseurs ze hem hadden afgeraden. "We waren bang dat de actie zou mislukken. We wisten ook niet honderd procent zeker of Osama bin Laden in het gebouw zat. Het was een operatie met belangrijke geopolitieke gevolgen. De dag voordien dacht ik erg veel aan eerdere mislukte operaties." Obama zegt dat hij uiteindelijk groen licht gaf omdat hij de kans om Al Qaida een zware slag toe te brengen niet wilde laten liggen. "Dit was het risico waard voor onze mannen." (EE)