"Sinds ik president ben, heb ik de Iraanse regering een mogelijkheid geboden: als ze de internationale verplichtingen naleeft, dan zouden er nieuwe banden kunnen zijn tussen onze beide landen en dan zou Iran zijn rechtmatige positie opnieuw kunnen innemen in de gemeenschap van landen", sprak Obama in een videoboodschap aan de Iraniërs. De in het Perzisch ondertitelde video werd verspreid naar aanleiding van Nowruz, het Perzische Nieuwjaar.

Geschillen

"Ik had geen enkele illusie over de moeilijkheid om decennia van wantrouwen weg te werken. Er zal een ernstige en volgehouden inspanning nodig zijn om de vele verschillen tussen Iran en de Verenigde Staten op te lossen", vervolgde de VS-president.

Washington en Teheran verbraken alle diplomatieke banden na de islamitische revolutie van 1979 in Iran.

Onnodige prijs

Obama wees nog op de "hoge en onnodige prijs" die de Iraanse burgers betalen omwille van het kernprogramma en de sancties die daaruit voortvloeiden. Hij riep de Iraanse regering op om "onmiddellijk betekenisvolle stappen te zetten om de spanningen te verminderen en te werken aan een langetermijnoplossing voor de nucleaire kwestie"

Netanyahu

Obama wordt woensdag in Israël verwacht. Het Iraanse kernprogramma zal hoog op de agenda staan tijdens zijn ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De Amerikaanse president stuurt de Iraniërs sinds 2009 elk jaar een nieuwjaarsboodschap. (Belga/TV)

"Sinds ik president ben, heb ik de Iraanse regering een mogelijkheid geboden: als ze de internationale verplichtingen naleeft, dan zouden er nieuwe banden kunnen zijn tussen onze beide landen en dan zou Iran zijn rechtmatige positie opnieuw kunnen innemen in de gemeenschap van landen", sprak Obama in een videoboodschap aan de Iraniërs. De in het Perzisch ondertitelde video werd verspreid naar aanleiding van Nowruz, het Perzische Nieuwjaar.Geschillen "Ik had geen enkele illusie over de moeilijkheid om decennia van wantrouwen weg te werken. Er zal een ernstige en volgehouden inspanning nodig zijn om de vele verschillen tussen Iran en de Verenigde Staten op te lossen", vervolgde de VS-president. Washington en Teheran verbraken alle diplomatieke banden na de islamitische revolutie van 1979 in Iran.Onnodige prijs Obama wees nog op de "hoge en onnodige prijs" die de Iraanse burgers betalen omwille van het kernprogramma en de sancties die daaruit voortvloeiden. Hij riep de Iraanse regering op om "onmiddellijk betekenisvolle stappen te zetten om de spanningen te verminderen en te werken aan een langetermijnoplossing voor de nucleaire kwestie"Netanyahu Obama wordt woensdag in Israël verwacht. Het Iraanse kernprogramma zal hoog op de agenda staan tijdens zijn ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De Amerikaanse president stuurt de Iraniërs sinds 2009 elk jaar een nieuwjaarsboodschap. (Belga/TV)