De Amerikaanse president Barack Obama is aangekomen in Senegal voor het eerste luik van zijn bezoek aan Afrika. Hij zal naast Senegal nog een bezoek brengen aan Zuid-Afrika en Tanzania.

Het is nog maar de tweede keer dat Obama het Afrikaanse continent aandoet sinds hij president is. Hij wil de economische banden met de Afrikaanse landen aanhalen en goed bestuur promoten. Alle landen die hij bezoekt, hebben een stabiele democratie.

Kenia, het land van zijn vader, laat Obama links liggen. De nieuwe president Uhuru Kenyatta is immers aangeklaagd door het Internationaal Strafhof in Den Haag voor verkiezingsgeweld in 2007 waardoor het politiek onmogelijk is om een tussenstop te maken in het land.

Bezoek aan Mandela

Vooral de doortocht van Obama door Zuid-Afrika staat in de schaduw van de aanhoudende kritieke toestand van de voormalige president Nelson Mandela.

Volgens het Witte Huis zal Obama rekening houden met de wensen van Mandela's familie met betrekking tot een eventueel bezoek aan de Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsstrijder in het ziekenhuis.

Aanstaande zondag bezoekt Obama ook Robbeneiland, waar Nelson Mandela 18 van zijn 27 gevangenisjaren doorbracht. Het is echter nog niet helemaal zeker of het bezoek wel zal doorgaan door de toestand van Mandela.

Obama beëindigt zijn trip in Afrika met een stop in Tanzania, waar hij de bomaanslag op de Amerikaanse ambassade in se stad Dar es Salaam in 1998 door Al-Qaïda zal herdenken. (TE)

De Amerikaanse president Barack Obama is aangekomen in Senegal voor het eerste luik van zijn bezoek aan Afrika. Hij zal naast Senegal nog een bezoek brengen aan Zuid-Afrika en Tanzania. Het is nog maar de tweede keer dat Obama het Afrikaanse continent aandoet sinds hij president is. Hij wil de economische banden met de Afrikaanse landen aanhalen en goed bestuur promoten. Alle landen die hij bezoekt, hebben een stabiele democratie. Kenia, het land van zijn vader, laat Obama links liggen. De nieuwe president Uhuru Kenyatta is immers aangeklaagd door het Internationaal Strafhof in Den Haag voor verkiezingsgeweld in 2007 waardoor het politiek onmogelijk is om een tussenstop te maken in het land. Bezoek aan MandelaVooral de doortocht van Obama door Zuid-Afrika staat in de schaduw van de aanhoudende kritieke toestand van de voormalige president Nelson Mandela. Volgens het Witte Huis zal Obama rekening houden met de wensen van Mandela's familie met betrekking tot een eventueel bezoek aan de Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsstrijder in het ziekenhuis. Aanstaande zondag bezoekt Obama ook Robbeneiland, waar Nelson Mandela 18 van zijn 27 gevangenisjaren doorbracht. Het is echter nog niet helemaal zeker of het bezoek wel zal doorgaan door de toestand van Mandela. Obama beëindigt zijn trip in Afrika met een stop in Tanzania, waar hij de bomaanslag op de Amerikaanse ambassade in se stad Dar es Salaam in 1998 door Al-Qaïda zal herdenken. (TE)