De Amerikaanse president Barack Obama maakt van 5 tot en met 14 november een rondreis door Azië. Op het programma staan staatsbezoeken aan China, India, Indonesië, Zuid-Korea en Japan.

De reis staat in het teken van de G-20 top in Seoul (Zuid-Korea), die plaatsvindt op 11 en 12 november. De G-20 is een vergadering van de 20 belangrijkste economische grootmachten.

Bovendien wil Obama met deze rondreis de politieke en economische relaties tussen de Verenigde Staten en de voornaamste Aziatische landen verbeteren.

China

De meeste aandacht gaat uit naar Obama's bezoek aan China. Hij wil tijdens een onderhoud met de Chinese president Hu Jintao een einde maken aan de gespannen sfeer tussen beide grootmachten.

Volgens de VS houdt China zijn munt, de yuan, al een tijdje opzettelijk laag, zodat het voordeliger kan exporteren. Dit zorgt voor een onevenwicht op de wereldhandelsbalans.

De Amerikaanse president zal ook hameren op de ernst van eerlijke concurrentie tussen China en zijn buurlanden. Een economisch evenwicht tussen de Aziatische landen is cruciaal voor de regio.

Indonesië

Verder hecht Obama veel belang aan het bezoek aan Indonesië. Hij woonde van 1967 tot 1971 in de hoofdstad Jakarta.

Het is de eerste keer dat hij terugkeert naar het land waar hij vier jaar verbleef. Vorige geplande bezoeken aan Indonesië vielen in het water wegens binnenlandse problemen.

India

In India plant Obama een visite aan het museum van Mahatma Gandhi, die in het begin van de 20e eeuw de onafhankelijkheidstrijd tegen het Verenigd Koninkrijk leidde.

Obama verkondigde al meermaals dat Gandhi altijd één van zijn grootste inspiratiebronnen is geweest, vanwege zijn geweldloos verzet als middel voor revolutie.

Ook zal de Amerikaanse president de Indiase hoofdstad New Delhi aandoen. Daar zal er gepraat worden over het conflict van India met Pakistan over de door beide landen geclaimde provincie Kasjmir.

De Amerikaanse president Barack Obama maakt van 5 tot en met 14 november een rondreis door Azië. Op het programma staan staatsbezoeken aan China, India, Indonesië, Zuid-Korea en Japan. De reis staat in het teken van de G-20 top in Seoul (Zuid-Korea), die plaatsvindt op 11 en 12 november. De G-20 is een vergadering van de 20 belangrijkste economische grootmachten. Bovendien wil Obama met deze rondreis de politieke en economische relaties tussen de Verenigde Staten en de voornaamste Aziatische landen verbeteren. China De meeste aandacht gaat uit naar Obama's bezoek aan China. Hij wil tijdens een onderhoud met de Chinese president Hu Jintao een einde maken aan de gespannen sfeer tussen beide grootmachten. Volgens de VS houdt China zijn munt, de yuan, al een tijdje opzettelijk laag, zodat het voordeliger kan exporteren. Dit zorgt voor een onevenwicht op de wereldhandelsbalans. De Amerikaanse president zal ook hameren op de ernst van eerlijke concurrentie tussen China en zijn buurlanden. Een economisch evenwicht tussen de Aziatische landen is cruciaal voor de regio. Indonesië Verder hecht Obama veel belang aan het bezoek aan Indonesië. Hij woonde van 1967 tot 1971 in de hoofdstad Jakarta. Het is de eerste keer dat hij terugkeert naar het land waar hij vier jaar verbleef. Vorige geplande bezoeken aan Indonesië vielen in het water wegens binnenlandse problemen. India In India plant Obama een visite aan het museum van Mahatma Gandhi, die in het begin van de 20e eeuw de onafhankelijkheidstrijd tegen het Verenigd Koninkrijk leidde. Obama verkondigde al meermaals dat Gandhi altijd één van zijn grootste inspiratiebronnen is geweest, vanwege zijn geweldloos verzet als middel voor revolutie. Ook zal de Amerikaanse president de Indiase hoofdstad New Delhi aandoen. Daar zal er gepraat worden over het conflict van India met Pakistan over de door beide landen geclaimde provincie Kasjmir.