De Verenigde Staten gaan via diplomatieke weg een oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten zoeken en een einde proberen te brengen aan het conflict omtrent het kernprogramma van Iran. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry moet de onderhandelingen met Iran voeren, aldus president Barack Obama voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Gifgas in Syrië

Obama riep daarnaast de VN-Veiligheidsraad op tot een sterke resolutie tegen de chemische wapens in Syrië. "Er moet een sterke resolutie van de Veiligheidsraad komen, zodat het regime-Assad zich aan zijn beloftes houdt, en zodat er gevolgen zijn wanneer ze dat niet doen." Volgens Obama is beweren dat iemand anders dan het regime van Syrisch president Bashar al-Assad voor de aanval met gifgas verantwoordelijk is, een belediging voor het menselijke verstand en de Algemene Vergadering. Bij de aanval vielen meer dan duizend doden.

Atoombom in Iran

Obama verzekerde nogmaals te willen voorkomen dat Iran een atoombom vervaardigt. De Verenigde Staten scheppen moed in de gematigdere koers, waarvoor de nieuwe president Hassan Rohani van zijn volk een mandaat heeft gekregen. De Verenigde Staten willen dan ook op een diplomatieke manier tot een oplossing komen.

De veiligheid van Israël

Washington is verder niet bereid tot een compromis, als het gaat om de veiligheid van Israël en diens bestaan als joodse staat. Obama riep alle betrokken partijen op, de risico's op de weg naar een vredesoplossing op zich te nemen. Volgens hem is de tweestatenoplossing de enige echte weg naar vrede. Doorbraken in het conflict met Iran en in het vredesproces in het Midden-Oosten zullen positieve uitwerkingen op de gehele regio en Afrika hebben, meende Obama nog. (Belga/EE)

De Verenigde Staten gaan via diplomatieke weg een oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten zoeken en een einde proberen te brengen aan het conflict omtrent het kernprogramma van Iran. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry moet de onderhandelingen met Iran voeren, aldus president Barack Obama voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Gifgas in SyriëObama riep daarnaast de VN-Veiligheidsraad op tot een sterke resolutie tegen de chemische wapens in Syrië. "Er moet een sterke resolutie van de Veiligheidsraad komen, zodat het regime-Assad zich aan zijn beloftes houdt, en zodat er gevolgen zijn wanneer ze dat niet doen." Volgens Obama is beweren dat iemand anders dan het regime van Syrisch president Bashar al-Assad voor de aanval met gifgas verantwoordelijk is, een belediging voor het menselijke verstand en de Algemene Vergadering. Bij de aanval vielen meer dan duizend doden.Atoombom in Iran Obama verzekerde nogmaals te willen voorkomen dat Iran een atoombom vervaardigt. De Verenigde Staten scheppen moed in de gematigdere koers, waarvoor de nieuwe president Hassan Rohani van zijn volk een mandaat heeft gekregen. De Verenigde Staten willen dan ook op een diplomatieke manier tot een oplossing komen. De veiligheid van IsraëlWashington is verder niet bereid tot een compromis, als het gaat om de veiligheid van Israël en diens bestaan als joodse staat. Obama riep alle betrokken partijen op, de risico's op de weg naar een vredesoplossing op zich te nemen. Volgens hem is de tweestatenoplossing de enige echte weg naar vrede. Doorbraken in het conflict met Iran en in het vredesproces in het Midden-Oosten zullen positieve uitwerkingen op de gehele regio en Afrika hebben, meende Obama nog. (Belga/EE)