De Amerikaanse president Barack Obama heeft officieel aangekondigd dat de Verenigde Staten hun diplomatieke betrekkingen met Cuba herstellen, na meer dan een halve eeuw van spanningen die teruggaan naar de Koude Oorlog.

'Buren en vrienden'

"Vandaag hebben de VS formeel ermee ingestemd de diplomatieke betrekkingen met ... (Cuba) te herstellen om de ambassades in onze respectieve landen te heropenen", zei de bewoner van het Witte Huis in zijn tuin. Hij gewaagde van een "historische etappe" en een "nieuw hoofdstuk" in de relaties met het eiland.

"Wij zijn buren, nu kunnen we ook vrienden zijn", aldus Obama. "Later deze zomer zal minister van Buitenlandse ZakenJohn Kerry officieel naar Havana gaan om daar fier weer de vlag te hijsen op onze ambassade", verduidelijkte de Amerikaanse president.

'Keuze tussen toekomst en verleden'

Obama riep het door zijn Republikeinse tegenstrevers gedomineerde Congres op het embargo tegen het communistische Cuba op te heffen. Dit embargo heeft de Cubaanse economie jarenlang verstikt. Het zorgde er ook voor dat Amerikanen niet naar Cuba konden reizen of er zaken konden mee doen. "Het gaat hier om een keuze tussen de toekomst en het verleden", zei het Amerikaanse staatshoofd. "De Amerikanen en de Cubanen zijn bereid de vlucht vooruit te nemen. Ik denk dat het tijd is dat het Congres hetzelfde doet".

"De jarenlange isolering van Cuba heeft uiteindelijk niets opgeleverd", zei Obama. Men mag "niet de gevangene van het verleden worden". "Met deze verandering zullen wij onze contacten met het Cubaanse volk kunnen opvoeren", zei Obama volgens de conservatieve nieuwszender Fox, eraan toevoegend dat zijn land "ernstige (menings)verschillen met Cuba zal blijven hebben". "Niemand verwacht dat Cuba op één nacht zal veranderen", citeerde Fox in een tweet de president.

Mensenrechten

Kerry zelf beaamde dat er "betekenisvolle (menings)verschillen blijven bestaan over democratie, mensenrechten en daarmee gerelateerde kwesties". Obama beklemtoonde dat de VS zich zullen blijven inzetten voor democratie en mensenrechten in Cuba, en (daaromtrent) hun stem zullen verheffen.

In een op de staatstelevisie voorgelezen brief aan zijn Amerikaanse collega heeft de Cubaanse president Raul Castro bevestigd dat beide landen hun diplomatieke betrekkingen weer opnemen. Eerder op de dag klonk het in Cuba dat zijn ambassade in de VS vanaf 20 juli weer open zou gaan.(Belga/WB)

De Amerikaanse president Barack Obama heeft officieel aangekondigd dat de Verenigde Staten hun diplomatieke betrekkingen met Cuba herstellen, na meer dan een halve eeuw van spanningen die teruggaan naar de Koude Oorlog."Vandaag hebben de VS formeel ermee ingestemd de diplomatieke betrekkingen met ... (Cuba) te herstellen om de ambassades in onze respectieve landen te heropenen", zei de bewoner van het Witte Huis in zijn tuin. Hij gewaagde van een "historische etappe" en een "nieuw hoofdstuk" in de relaties met het eiland. "Wij zijn buren, nu kunnen we ook vrienden zijn", aldus Obama. "Later deze zomer zal minister van Buitenlandse ZakenJohn Kerry officieel naar Havana gaan om daar fier weer de vlag te hijsen op onze ambassade", verduidelijkte de Amerikaanse president. Obama riep het door zijn Republikeinse tegenstrevers gedomineerde Congres op het embargo tegen het communistische Cuba op te heffen. Dit embargo heeft de Cubaanse economie jarenlang verstikt. Het zorgde er ook voor dat Amerikanen niet naar Cuba konden reizen of er zaken konden mee doen. "Het gaat hier om een keuze tussen de toekomst en het verleden", zei het Amerikaanse staatshoofd. "De Amerikanen en de Cubanen zijn bereid de vlucht vooruit te nemen. Ik denk dat het tijd is dat het Congres hetzelfde doet". "De jarenlange isolering van Cuba heeft uiteindelijk niets opgeleverd", zei Obama. Men mag "niet de gevangene van het verleden worden". "Met deze verandering zullen wij onze contacten met het Cubaanse volk kunnen opvoeren", zei Obama volgens de conservatieve nieuwszender Fox, eraan toevoegend dat zijn land "ernstige (menings)verschillen met Cuba zal blijven hebben". "Niemand verwacht dat Cuba op één nacht zal veranderen", citeerde Fox in een tweet de president. Kerry zelf beaamde dat er "betekenisvolle (menings)verschillen blijven bestaan over democratie, mensenrechten en daarmee gerelateerde kwesties". Obama beklemtoonde dat de VS zich zullen blijven inzetten voor democratie en mensenrechten in Cuba, en (daaromtrent) hun stem zullen verheffen. In een op de staatstelevisie voorgelezen brief aan zijn Amerikaanse collega heeft de Cubaanse president Raul Castro bevestigd dat beide landen hun diplomatieke betrekkingen weer opnemen. Eerder op de dag klonk het in Cuba dat zijn ambassade in de VS vanaf 20 juli weer open zou gaan.(Belga/WB)