De grenzen van Israël en Palestina zouden gebaseerd moeten zijn op de grenzen van 1967 om duidelijke en erkende grenzen te krijgen voor beide staten", zo zei Obama op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington, waar hij het Amerikaanse buitenlandse beleid in het Midden-Oosten en Noord-Afrika uit de doeken deed.

ErkenningObama waarschuwde de Palestijnen wel om later dit jaar geen erkenning voor een onafhankelijke staat te zoeken bij de Verenigde Naties. "Die plannen zullen niet slagen", aldus Obama, die beide partijen opriep om onderhandelingen aan te vatten voor een vredesverdrag waaruit een Palestijnse staat kan ontstaan.

Negatieve reacties
Zowel Israël als Hamas reageerden negatief op de speech van Obama. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet weten dat de grenzen van 1967 niet te verdedigen zijn en zei dat dit niet kan worden gevraagd van Israël. Hamas, de islamitische Palestijnse beweging die regeert in de Gazastrook, was ook niet te spreken over de toespraak. De beweging wil "concrete stappen, geen slogans" van de Amerikaanse president. De Palestijnse president Mahmud Abbas daarentegen verwelkomde de speech.

Revoluties
President Obama sprak zich in een toespraak over het Amerikaans buitenlands beleid in het Midden-Oosten en Noord-Afrika ook uit over de revoluties in de Arabische wereld. De Verenigde Staten zullen de democratische en economische ontwikkelingen in Egypte en Tunesië sterk ondersteunen.

Onderdrukking"De twee landen kunnen dienen als modellen voor een regio die dramatische veranderingen ondergaat. De gebeurtenissen van de laatste zes maanden tonen aan dat strategieën van onderdrukking en afleiding niet meer werken", aldus Obama.

Wantrouwen
"De VS en de Arabische staten moeten werken om decennia van wantrouwen weg te werken en zo een betere toekomst voor de regio te bouwen. Als we er niet in slagen onze aanpak te veranderen, dreigen de uiteenlopende standpunten van de VS en de moslimlanden steeds verder uit elkaar te gaan liggen", klonk het nog. (AFP)

De grenzen van Israël en Palestina zouden gebaseerd moeten zijn op de grenzen van 1967 om duidelijke en erkende grenzen te krijgen voor beide staten", zo zei Obama op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington, waar hij het Amerikaanse buitenlandse beleid in het Midden-Oosten en Noord-Afrika uit de doeken deed.ErkenningObama waarschuwde de Palestijnen wel om later dit jaar geen erkenning voor een onafhankelijke staat te zoeken bij de Verenigde Naties. "Die plannen zullen niet slagen", aldus Obama, die beide partijen opriep om onderhandelingen aan te vatten voor een vredesverdrag waaruit een Palestijnse staat kan ontstaan.Negatieve reacties Zowel Israël als Hamas reageerden negatief op de speech van Obama. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet weten dat de grenzen van 1967 niet te verdedigen zijn en zei dat dit niet kan worden gevraagd van Israël. Hamas, de islamitische Palestijnse beweging die regeert in de Gazastrook, was ook niet te spreken over de toespraak. De beweging wil "concrete stappen, geen slogans" van de Amerikaanse president. De Palestijnse president Mahmud Abbas daarentegen verwelkomde de speech.Revoluties President Obama sprak zich in een toespraak over het Amerikaans buitenlands beleid in het Midden-Oosten en Noord-Afrika ook uit over de revoluties in de Arabische wereld. De Verenigde Staten zullen de democratische en economische ontwikkelingen in Egypte en Tunesië sterk ondersteunen. Onderdrukking"De twee landen kunnen dienen als modellen voor een regio die dramatische veranderingen ondergaat. De gebeurtenissen van de laatste zes maanden tonen aan dat strategieën van onderdrukking en afleiding niet meer werken", aldus Obama. Wantrouwen "De VS en de Arabische staten moeten werken om decennia van wantrouwen weg te werken en zo een betere toekomst voor de regio te bouwen. Als we er niet in slagen onze aanpak te veranderen, dreigen de uiteenlopende standpunten van de VS en de moslimlanden steeds verder uit elkaar te gaan liggen", klonk het nog. (AFP)