Obama-alumni Biden en Castro botsen in derde Democratisch debat

Vlnr naar rechts: Cory Booker, Pete Buttigieg, Bernie Sanders, Joe Biden, Elizabeth Warren, Kamala Harris, Andrew Yang, Beto O'Rourke. Niet op de foto: Amy Klobuchar, Julian Castro. 12 september 2019 © Reuters
Eva Schram
Eva Schram Correspondent voor Knack.be in Noord-Amerika.

Tien (redelijk) serieuze kandidaten namen het donderdagavond in Houston, Texas tegen elkaar op in het derde Democratische debat. Het was de eerste confrontatie tussen Joe Biden en Elizabeth Warren, Julian Castro stelde zich hard op en Beto O’Rourke maakt mogelijk een comeback.

Er werd uitgekeken naar het derde debat omdat het de eerste keer zou zijn tussen koploper Joe Biden en Elizabeth Warren, die de laatste maanden hard klimt en de peilingen en na Biden en Bernie Sanders nu de meest populaire kandidaat is. Degenen die spektakel tussen de twee hadden verwacht, zullen teleurgesteld gaan. Verder dan wat onenigheid over de beste manier om universele gezondheidszorg te bewerkstelligen (Biden wil Obamacare uitbreiden, Warren wil Medicare for all, net als Bernie Sanders) kwam het niet. Biden probeerde Warren (en Sanders) wel onder druk te zetten om uit te leggen hoe ze een gratis zorgverzekering voor iedereen gaan betalen, maar Warren ontweek die vraag kundig. Ook toen moderator George Stephanopoulos haar op de man af vroeg of de belastingen van de middenklasse omhoog zullen gaan, gaf ze geen direct antwoord. Ze wilde alleen kwijt dat de rijken meer zullen gaan betalen, en de middenklasse in totaal minder. Wie tussen de regels doorleest, weet dat dat betekent dat de belastingen wel degelijk omhoog zullen gaan, maar dat uiteindelijk niet uitmaakt omdat de zorgkosten (waaronder eigen risico’s van tot wel 8000 dollar per persoon per jaar) omlaag zullen gaan.

De ware opvolger van Barack Obama

Een grotere confrontatie kwam er tussen Biden en Julian Castro, die beide deel uit maakten van de Obama-regering. Castro, die minister voor huisvesting was onder Obama, zei dat het grote verschil tussen zijn gezondheidszorgplan en die van Biden was dat Amerikanen onder Biden zich aan zouden moeten melden voor een door de staat gesponsorde verzekering, als ze die nodig hebben. Onder Castro’s plan zou dat automatisch gebeuren. Daarop schudde Biden hard zijn hoofd en zei hij: ‘Je hoeft je niet aan te melden.’ Hij wilde verder uitwijden, toen Castro met verheven stem vroeg: ‘Ben je nu al vergeten wat je twee minuten geleden zei?’ Dat was een niet zo subtiele verwijzing naar de zorgen die er bij sommige kiezers bestaat over de leeftijd van Biden (76 jaar) en het feit dat hij vaak vergeetachtig overkomt. Biden was er niet van gediend, maar Castro herhaalde zijn vraag. Vervolgens gaf hij aan de ware opvolger van Obama te zijn, waarop Biden -net voordat het woord aan een ander werd gegeven- zachtjes zei: ‘Dat zal hem verrassen.’

Pete Buttigieg nam vervolgens het woord en zei dat dit soort conflicten precies zijn waarom Amerikanen niet van politiek houden, maar Castro hield vol dat heftige woordwisselingen horen bij een politiek debat.

Ben je nu al vergeten wat je twee minuten geleden zei?

Julian Castro tegen Joe Biden

De wederopstanding van Beto O’Rourke

Beto O’Rourke scoort laag in de peilingen en heeft de afgelopen twee debatten amper benut om zich te profileren. Daar kwam donderdagavond verandering in. Al sinds de schietpartij in El Paso, O’Rourke’s thuisstad, spreekt hij zich hard uit voor strenge wapenwetgeving. Hij voorstaat een verplichte terugkoopregeling voor automatische vuurwapens. ‘Hell yeah,’ antwoordde hij, toen een van de moderatoren hem ernaar vroeg. ‘Wapens die gemaakt zijn om zoveel mogelijk schade in het lichaam toe te dienen, zodat je zo snel mogelijk doodbloedt? Wapens die voor oorlog ontworpen zijn, niet om te jagen of jezelf te verdedigen? Ja, dat soort wapens worden verboden en eigenaren moeten al die wapens verplicht aan de staat terug verkopen.’ Daarmee neemt O’Rourke een veel hardere positie in dan bijvoorbeeld Bernie Sanders of Amy Klobuchar, die alleen een vrijwillig terugkoopprogramma willen steunen.

O’Rourke toonde zich opnieuw strijdvaardig toen het over immigratiepolitiek ging. Hij sprak zich onverdeeld uit voor het verlenen van burgerschap aan honderdduizende dreamers, ongedocumenteerde immigranten die al hun hele leven in het land zijn en die onder een Obama-regeling tijdelijk in het land mochten blijven, maar nog altijd geen burgerschap hebben. O’Rourke wilde het burgerschap bovendien verlenen aan de directe familie, ouders, broers en zussen, van die dreamers. ‘Het is tijd voor Democraten om uit de achterhoede te komen op dit vlak’, zei hij. Daarmee roept O’Rourke zijn mede-kandidaten op niet alleen mooie woorden te spreken over Amerika als immigratie-land, maar om ook woord bij daad te durven voegen.

Amerikanen kunnen veel beter beslissen hoe ze hun problemen oplossen dan dat politici dat kunnen

Andrew Yang

Andrew Yang’s stunt

Andrew Yang, de enige kandidaat op het podium die nog nooit een politieke functie heeft beoefend, kwam met een kleine stunt tijdens zijn openingsverklaring. Yang, tech-entrepeneur, is groot voorstander van het universele basisinkomen, een concept dat in Silicon Valley aan populariteit wint. Yang kondigde aan dat hij uit zijn campagne-kas een jaar lang elke maand duizend dollar zal betalen aan tien Amerikanen. Hij riep de kijkers op naar de website te gaan om te vertellen hoe ze het geld zouden gebruiken. ‘Want Amerikanen kunnen veel beter beslissen hoe ze hun problemen oplossen dan dat politici dat kunnen’, zei hij.

Partner Content