"Laat er geen twijfel over bestaan. Als die gekken een atoombom in handen krijgen, zullen ze zoveel mogelijk mensen doden", zo sprak Obama. Hij verwees naar de belangstelling van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in radioactief materiaal. Kort na de aanslagen in Brussel staat dit thema centraal op de Nuclear Security Summit.

De Amerikaanse president stelde een gezamenlijke internationale aanpak voor om de bestanden van nucleair materiaal te beveiligen. "Geen enkel land kan dit alleen oplossen". Hij bedankte een aantal landen voor hun inspanningen en successen om hun voorraden hoogverrijkt uranium te verminderen of af te bouwen.

Staats- en regeringsleiders uit meer dan 50 landen zijn voor de top in Washington. Die eindigt vrijdagavond. "Nucleair terrorisme vormt een van de grootste bedreigingen voor onze gemeenschappelijke veiligheid", zo ziet de Amerikaanse regering het. Adjunct-veiligheidsadviseur Ben Rhodes voerde de handelwijze van de Islamitische Staat in België aan als bewijs hoe belangrijk het onderwerp is.

Brussel

De top zal in de namiddag voor de eerste keer op deze schaal ook over de strijd tegen de terreurorganisatie gaan. "Op het einde van de top zullen we ons internationaal focussen op welke bijkomende stappen we moeten ondernemen in het licht van de verschrikkelijke tragedie in Brussel", zei Obama.

België wordt in Washington vertegenwoordigd door minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. China kondigde in de marge van de top, samen met de VS, aan het zoeken naar nucleair materiaal aan zijn landsgrenzen te intensiveren. Beide landen zouden al jaren nauw samenwerken om "nucleair terrorisme" en de "illegale verwerking van nucleaire en radioactieve substanties" te voorkomen, zei Li Wei, adjunct-hoofd van de Chinese douaneautoriteit, in Washington. Rusland had eerder een uitnodiging voor de gesprekken in Washington afgewezen.

Voor de top kwam Obama samen met de zogenoemde P5+1-groep, die het nucleair akkoord met Iran hadden onderhandeld. Obama bedankte alle betrokken landen. "We zien dankzij dit verdrag al echte vooruitgang. Voor Iran zal het een tijd duren om weer volledig in de wereldeconomie geïntergreerd te zijn, maar het land begint al de voordelen uit het akkoord te ondervinden", zei Obama. (Belga/TE)

"Laat er geen twijfel over bestaan. Als die gekken een atoombom in handen krijgen, zullen ze zoveel mogelijk mensen doden", zo sprak Obama. Hij verwees naar de belangstelling van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in radioactief materiaal. Kort na de aanslagen in Brussel staat dit thema centraal op de Nuclear Security Summit.De Amerikaanse president stelde een gezamenlijke internationale aanpak voor om de bestanden van nucleair materiaal te beveiligen. "Geen enkel land kan dit alleen oplossen". Hij bedankte een aantal landen voor hun inspanningen en successen om hun voorraden hoogverrijkt uranium te verminderen of af te bouwen. Staats- en regeringsleiders uit meer dan 50 landen zijn voor de top in Washington. Die eindigt vrijdagavond. "Nucleair terrorisme vormt een van de grootste bedreigingen voor onze gemeenschappelijke veiligheid", zo ziet de Amerikaanse regering het. Adjunct-veiligheidsadviseur Ben Rhodes voerde de handelwijze van de Islamitische Staat in België aan als bewijs hoe belangrijk het onderwerp is. De top zal in de namiddag voor de eerste keer op deze schaal ook over de strijd tegen de terreurorganisatie gaan. "Op het einde van de top zullen we ons internationaal focussen op welke bijkomende stappen we moeten ondernemen in het licht van de verschrikkelijke tragedie in Brussel", zei Obama. België wordt in Washington vertegenwoordigd door minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. China kondigde in de marge van de top, samen met de VS, aan het zoeken naar nucleair materiaal aan zijn landsgrenzen te intensiveren. Beide landen zouden al jaren nauw samenwerken om "nucleair terrorisme" en de "illegale verwerking van nucleaire en radioactieve substanties" te voorkomen, zei Li Wei, adjunct-hoofd van de Chinese douaneautoriteit, in Washington. Rusland had eerder een uitnodiging voor de gesprekken in Washington afgewezen. Voor de top kwam Obama samen met de zogenoemde P5+1-groep, die het nucleair akkoord met Iran hadden onderhandeld. Obama bedankte alle betrokken landen. "We zien dankzij dit verdrag al echte vooruitgang. Voor Iran zal het een tijd duren om weer volledig in de wereldeconomie geïntergreerd te zijn, maar het land begint al de voordelen uit het akkoord te ondervinden", zei Obama. (Belga/TE)