De overeenkomst tussen de VS en Rusland biedt de gelegenheid het Syrische wapenarsenaal op transparante, snelle en controleerbare wijze te vernietigen, aldus Barack Obama in een verklaring.

"De internationale gemeenschap verwacht dat het regime Assad zijn publiekelijk aangekondigde verplichtingen nakomt."

Ondanks deze belangrijkse stap is er echter nog veel meer te doen, zei Obama voorts. De Amerikaanse president dreigde opnieuw met een militaire tussenkomst van de VS indien het Syrische bestuur zijn woorden niet door daden laat volgen.

De VS blijft met Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Naties verder werken, opdat gegarandeerd wordt "dat dit proces verifieerbaar is en dat er consequenties zijn, indien het regime Assad zich niet aan het nu aangekondigde kaderplan houdt", zei de president. "En als de diplomatie niet tot het doel leidt, zijn de VS bereid verdere stappen te ondernemen."

Ook de Britse buitenlandminister William Hague heeft het Russisch-Amerikaans plan zaterdag in Londen "een significante stap voorwaarts" genoemd. "Het is nu prioritair om het kaderakkoord volledig en onverwijld om te zetten opdat gegarandeerd wordt dat de Syrische chemische wapens snel onder internationale controle komen", zei Hague.

Tegelijkertijd moet onder deelname van alle partijen een politieke oplossing voor het conflict als dusdanig gevonden worden.

Hague ontmoet maandag in Parijs zijn Amerikaanse amsbtscollega John Kerry en de Franse buitenlandminister Laurent Fabius. De drie

Westerse vetomachten in de VN-Veiligheidsraad willen daarbij hun posities op elkaar afstemmen.

Ook EU-Commissaris Catherine Ashton was tevreden met het akkoord. Ze riep in Brussel de VN-Veiligheidsraad op zijn verantwoordelijkheid te nemen en snel een resolutie overeen te komen die de hele procedure meer autoriteit zal verlenen. (Belga/MI)

De overeenkomst tussen de VS en Rusland biedt de gelegenheid het Syrische wapenarsenaal op transparante, snelle en controleerbare wijze te vernietigen, aldus Barack Obama in een verklaring. "De internationale gemeenschap verwacht dat het regime Assad zijn publiekelijk aangekondigde verplichtingen nakomt."Ondanks deze belangrijkse stap is er echter nog veel meer te doen, zei Obama voorts. De Amerikaanse president dreigde opnieuw met een militaire tussenkomst van de VS indien het Syrische bestuur zijn woorden niet door daden laat volgen. De VS blijft met Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Naties verder werken, opdat gegarandeerd wordt "dat dit proces verifieerbaar is en dat er consequenties zijn, indien het regime Assad zich niet aan het nu aangekondigde kaderplan houdt", zei de president. "En als de diplomatie niet tot het doel leidt, zijn de VS bereid verdere stappen te ondernemen." Ook de Britse buitenlandminister William Hague heeft het Russisch-Amerikaans plan zaterdag in Londen "een significante stap voorwaarts" genoemd. "Het is nu prioritair om het kaderakkoord volledig en onverwijld om te zetten opdat gegarandeerd wordt dat de Syrische chemische wapens snel onder internationale controle komen", zei Hague. Tegelijkertijd moet onder deelname van alle partijen een politieke oplossing voor het conflict als dusdanig gevonden worden. Hague ontmoet maandag in Parijs zijn Amerikaanse amsbtscollega John Kerry en de Franse buitenlandminister Laurent Fabius. De drie Westerse vetomachten in de VN-Veiligheidsraad willen daarbij hun posities op elkaar afstemmen. Ook EU-Commissaris Catherine Ashton was tevreden met het akkoord. Ze riep in Brussel de VN-Veiligheidsraad op zijn verantwoordelijkheid te nemen en snel een resolutie overeen te komen die de hele procedure meer autoriteit zal verlenen. (Belga/MI)