Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd bij de opening van een top over VN-vredesmissies in New York.

De extra krachten zijn afkomstig van "meer dan vijftig landen, gaande van Bangladesh tot Finland, over Colombia en China", aldus Obama. In totaal gaat het volgens de Amerikaanse president om "meer dan 30.000 nieuwe soldaten en politieagenten". Daarnaast zijn ook medische eenheden en essentieel materieel, zoals helikopters, beloofd.

Toenemend aantal conflicten

De zestien vredesmissies van de VN wereldwijd omvatten ongeveer 125.000 soldaten, agenten en burgers uit meer dan 120 landen. Dat netwerk is echter onvoldoende om "te beantwoorden aan de groeiende vraag" ten gevolge van het toenemend aantal conflicten, met name in Afrika (Mali, Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek).

De Verenigde Staten zijn de grootste geldschieter van de vredesmissies. Zij zullen hun verantwoordelijkheid blijven opnemen, aldus Obama, maar "meer landen moeten bijdragen met meer troepen".

(Belga/RR)

Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd bij de opening van een top over VN-vredesmissies in New York.De extra krachten zijn afkomstig van "meer dan vijftig landen, gaande van Bangladesh tot Finland, over Colombia en China", aldus Obama. In totaal gaat het volgens de Amerikaanse president om "meer dan 30.000 nieuwe soldaten en politieagenten". Daarnaast zijn ook medische eenheden en essentieel materieel, zoals helikopters, beloofd. De zestien vredesmissies van de VN wereldwijd omvatten ongeveer 125.000 soldaten, agenten en burgers uit meer dan 120 landen. Dat netwerk is echter onvoldoende om "te beantwoorden aan de groeiende vraag" ten gevolge van het toenemend aantal conflicten, met name in Afrika (Mali, Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek). De Verenigde Staten zijn de grootste geldschieter van de vredesmissies. Zij zullen hun verantwoordelijkheid blijven opnemen, aldus Obama, maar "meer landen moeten bijdragen met meer troepen".(Belga/RR)