De operatie gebeurde donderdag. Het ging om een grondoperatie, met steun van helikopters en vliegtuigen. De opdracht werd uitgevoerd door special forces. De auto en het konvooi van de topman werd tegengehouden. Het was de bedoeling Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli gevangen te nemen, maar tijdens de operatie liep iets fout en de man werd gedood.

Hij stond, volgens Amerikaanse bronnen, bekend als de minister van Financiën van IS, hij was ook betrokken bij "buitenlandse zaken", de planning van sommige buitenlandse acties, en werd vaak beschouwd als de nummer twee van het regime.

De gedode minister van oorlog, Abu Omar al-Shishani , BELGAIMAGE
De gedode minister van oorlog, Abu Omar al-Shishani © BELGAIMAGE

Vorige week bevestigde het Pentagon dat de minister voor oorlog van het regime, Omar al-Shishani, bij een luchtaanval was gedood.

Mosoel

"We elimineren systematisch de regering van IS", aldus Ashton Carter.

De dood van al-Qaduli werd ook vorig jaar al eens gemeld, toen na een luchtaanval, maar nu is er bevestiging, aldus de minister. Carter zei dat toplui weliswaar vervangen worden, maar dat het elimineren ervan toch ontregelend werkt.

Dat men in IS-gebied met commando's een leider kon treffen, wijst erop dat de VS meer informatie verwerft.

Volgens de BBC werd al-Qaduli in 1957 of 1959 geboren in de Iraakse stad Mosoel. Hij werd in 2004 de rechterhand van Abu Musab al-Zarqawi, die Al-Qaeda in Irak leidde, de voorganger van IS.

Al-Qaduli werd gevangen genomen en in 2012 weer vrijgelaten. Op dat moment vervoegde hij IS.

Toen vorig jaar IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi verwond werd, zou al-Qaduli tijdelijk de leiding hebben overgenomen.

De aankondiging van het Amerikaans ministerie van Defensie komt op een moment dat

(RR)

De operatie gebeurde donderdag. Het ging om een grondoperatie, met steun van helikopters en vliegtuigen. De opdracht werd uitgevoerd door special forces. De auto en het konvooi van de topman werd tegengehouden. Het was de bedoeling Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli gevangen te nemen, maar tijdens de operatie liep iets fout en de man werd gedood.Hij stond, volgens Amerikaanse bronnen, bekend als de minister van Financiën van IS, hij was ook betrokken bij "buitenlandse zaken", de planning van sommige buitenlandse acties, en werd vaak beschouwd als de nummer twee van het regime. Vorige week bevestigde het Pentagon dat de minister voor oorlog van het regime, Omar al-Shishani, bij een luchtaanval was gedood."We elimineren systematisch de regering van IS", aldus Ashton Carter. De dood van al-Qaduli werd ook vorig jaar al eens gemeld, toen na een luchtaanval, maar nu is er bevestiging, aldus de minister. Carter zei dat toplui weliswaar vervangen worden, maar dat het elimineren ervan toch ontregelend werkt.Dat men in IS-gebied met commando's een leider kon treffen, wijst erop dat de VS meer informatie verwerft.Volgens de BBC werd al-Qaduli in 1957 of 1959 geboren in de Iraakse stad Mosoel. Hij werd in 2004 de rechterhand van Abu Musab al-Zarqawi, die Al-Qaeda in Irak leidde, de voorganger van IS. Al-Qaduli werd gevangen genomen en in 2012 weer vrijgelaten. Op dat moment vervoegde hij IS. Toen vorig jaar IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi verwond werd, zou al-Qaduli tijdelijk de leiding hebben overgenomen.De aankondiging van het Amerikaans ministerie van Defensie komt op een moment dat (RR)