Nucleaire NAVO-oefening vindt volgende week plaats in België

Jens Stoltenberg. © AFP

De jaarlijkse nucleaire oefening van de NAVO ‘Steadfast Noon’, om het grondgebied van de verdragsorganisatie te verdedigen met kernwapens, vindt volgende week plaats in België.

Dat heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) gezegd in de marge van de vergadering van de NAVO-defensieministers in Brussel. ‘Er zullen toestellen vliegen boven België en de Noordzee’, zei minister Dedonder donderdag. Het gaat bij de NAVO-oefening om een 50-tal vliegtuigen uit een 10-tal landen.

Dedonder: ‘NAVO-oefening is geen tegenreactie op wat dan ook’

Dedonder benadrukte ook nog dat het ‘niet gaat om een tegenreactie op wat dan ook’.  Ze zei dat het gaat om een ‘lang geplande oefening die regelmatig plaatsvindt’.

‘Het gaat om de training van de capaciteiten. Dat is normaal, militairen doen dat om voorbereid te zijn’, dixit Dedonder.

Stoltenberg: ‘Rusland is op de hoogte’

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, had dinsdag al aangekondigd dat de NAVO-oefening volgende week zou plaatsvinden. ‘Om onze afschrikking veilig en effectief te houden’, zei hij toen.

Volgens hem zou het pas een verkeerd signaal geven om de oefening niet te laten doorgaan, met het oog op de Russische invasie in Oekraïne en de nucleaire retoriek van president Vladimir Poetin.

Rusland is op de hoogte van de oefening, klonk het ook.

Lees ook het Knack-coververhaal van deze week:

Partner Content