De vicepresident en de nucleaire chef van Iran, Ali-Akbar Salehi heeft ermee gedreigd om uit het nucleair akkoord met de internationale gemeenschap te stappen. Iraans president Hassan Rohani (foto) uitte vorige week al dezelfde waarschuwing.

De overeenkomst tussen Iran aan de ene kant en de VS, het Verenigd Koninkrijk, China, Duitsland en Frankrijk aan de andere kant is nochtans maar een jaar oud en heeft 12 jaar aangesleept. De Iraniërs zouden controleurs van het Internationale Atoomenergieagentschap toelaten op voorwaarde dat de Verenigde Staten de sancties tegen het land zouden laten varen.

Nu beschuldigt Iran de VS ervan het nucleaire akkoord te hebben verbroken. 'Wij zijn ons deel van de afspraak nagekomen, de Amerikanen niet', zo zei Salehi aan het Iraanse persagentschap Tasnim. Volgens hem moeten meer economische sancties tegen Iran worden opgeheven, niet versoepeld zoals nu. Verder lopen er nog sancties tegen Iran voor onder andere het schenden van de mensenrechten. Onder meer daardoor blijven buitenlandse investeerders weg uit Iran en weigeren Europese banken vaak het land te financieren. De olie-export mag er dan wel floreren, de werkloosheidsgraad is er het afgelopen jaar niet gedaald.

Kortom, het nog jonge verdrag staat onder hoogspanning. Volgens Salehi zal het slechts 'enkele maanden' duren om het atoomprogramma indien nodig weer op het niveau van voor de nucleaire deal te krijgen.

De harde houding van Salehi en Rohani is niet toevallig. Die laatste krijgt heel wat kritiek in eigen land voor het afsluiten van de deal met de VS. Volgens een recent onderzoek van de universiteit van Maryland en Iranpoll gelooft driekwart van de Iraniërs niet langer dat de beloofde verbeteringen er effectief gaan komen. De voorsprong van Rohani op voormalig president Mahmoud Ahmadinejad is in één jaar geslonken van 27 tot 8%. Door dichter naar Ahmadinejad toe te schuiven, die acht jaar lang vijandig stond tegenover het Westen en Irans atoomprogramma met sprongen vooruit liet gaan, hoopt Rohani het tij te keren. (JVL)

De vicepresident en de nucleaire chef van Iran, Ali-Akbar Salehi heeft ermee gedreigd om uit het nucleair akkoord met de internationale gemeenschap te stappen. Iraans president Hassan Rohani (foto) uitte vorige week al dezelfde waarschuwing. De overeenkomst tussen Iran aan de ene kant en de VS, het Verenigd Koninkrijk, China, Duitsland en Frankrijk aan de andere kant is nochtans maar een jaar oud en heeft 12 jaar aangesleept. De Iraniërs zouden controleurs van het Internationale Atoomenergieagentschap toelaten op voorwaarde dat de Verenigde Staten de sancties tegen het land zouden laten varen.Nu beschuldigt Iran de VS ervan het nucleaire akkoord te hebben verbroken. 'Wij zijn ons deel van de afspraak nagekomen, de Amerikanen niet', zo zei Salehi aan het Iraanse persagentschap Tasnim. Volgens hem moeten meer economische sancties tegen Iran worden opgeheven, niet versoepeld zoals nu. Verder lopen er nog sancties tegen Iran voor onder andere het schenden van de mensenrechten. Onder meer daardoor blijven buitenlandse investeerders weg uit Iran en weigeren Europese banken vaak het land te financieren. De olie-export mag er dan wel floreren, de werkloosheidsgraad is er het afgelopen jaar niet gedaald.Kortom, het nog jonge verdrag staat onder hoogspanning. Volgens Salehi zal het slechts 'enkele maanden' duren om het atoomprogramma indien nodig weer op het niveau van voor de nucleaire deal te krijgen. De harde houding van Salehi en Rohani is niet toevallig. Die laatste krijgt heel wat kritiek in eigen land voor het afsluiten van de deal met de VS. Volgens een recent onderzoek van de universiteit van Maryland en Iranpoll gelooft driekwart van de Iraniërs niet langer dat de beloofde verbeteringen er effectief gaan komen. De voorsprong van Rohani op voormalig president Mahmoud Ahmadinejad is in één jaar geslonken van 27 tot 8%. Door dichter naar Ahmadinejad toe te schuiven, die acht jaar lang vijandig stond tegenover het Westen en Irans atoomprogramma met sprongen vooruit liet gaan, hoopt Rohani het tij te keren. (JVL)