Dat heeft de Nederlandse staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie Fred Teeven aangekondigd. Den Haag en Oslo gaan de plannen verder uitwerken. Nederland kampt met leegstand in gevangenissen, terwijl Noorwegen een tekort heeft.

Onze noorderburen vangen sinds 2010 ongeveer 500 Belgische gedetineerden op in de gevangenis van Tilburg.

Het is nog niet bekend wanneer de eerste Noren naar Nederland komen en in welke gevangenissen ze komen. Het gaat om mensen die nog minstens twee jaar moeten uitzitten, anders is het volgens het ministerie de moeite niet waard om ze naar Nederland te brengen.

Noorse directeur

Er komen geen gevangenen met "een vluchtrisico of maatschappelijk risico" waar de gevangenissen niet op gebouwd zijn. De Noren zullen bovendien niet naar buiten gaan, voor verlof of na vrijlating, benadrukt het ministerie. Zodra ze worden voorbereid op een terugkeer in de samenleving, moeten de gevangenen terug naar Noorwegen. In de gevangenissen gelden Noorse regels en er komt een Noorse directeur.

(Belga/RR)

Dat heeft de Nederlandse staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie Fred Teeven aangekondigd. Den Haag en Oslo gaan de plannen verder uitwerken. Nederland kampt met leegstand in gevangenissen, terwijl Noorwegen een tekort heeft. Onze noorderburen vangen sinds 2010 ongeveer 500 Belgische gedetineerden op in de gevangenis van Tilburg.Het is nog niet bekend wanneer de eerste Noren naar Nederland komen en in welke gevangenissen ze komen. Het gaat om mensen die nog minstens twee jaar moeten uitzitten, anders is het volgens het ministerie de moeite niet waard om ze naar Nederland te brengen. Er komen geen gevangenen met "een vluchtrisico of maatschappelijk risico" waar de gevangenissen niet op gebouwd zijn. De Noren zullen bovendien niet naar buiten gaan, voor verlof of na vrijlating, benadrukt het ministerie. Zodra ze worden voorbereid op een terugkeer in de samenleving, moeten de gevangenen terug naar Noorwegen. In de gevangenissen gelden Noorse regels en er komt een Noorse directeur.(Belga/RR)