Uit pas vrijgegeven documenten blijkt dat activisten zoals Martin Luther King in de jaren zestig werden afgeluisterd door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Dat schrijft de Britse openbare omroep BBC.

De afluisteroperatie die onder de naam Minaret door het leven ging, kwam in de jaren zeventig al aan het licht, maar tot op vandaag was niet bekend welke personen het slachtoffer waren.

Vietnamoorlog

Niet enkel mensenactivisten werden in het oog gehouden door de NSA, ook journalisten van de New York Times en de Washington Post werden nagetrokken. De journalisten stonden erg kritisch tegenover een Amerikaanse inmenging in Vietnam. De toenmalige president Lyndon Johnson wilde nagaan of ze relaties hadden met buitenlandse regeringen. In 1973 werd de spionage-operatie stopgezet.

'Niet te vergelijken met hedendaagse afluisterpraktijken'

De onderzoekers die het document publiceerden, Matthew Aid and William Burr, benadrukken dat de afluisterschandalen tijdens de Vietnamoorlog niet te vergelijken zijn met de huidige spionageschandalen die klokkenluider Edward Snowden onder de aandacht bracht. "Er zijn geen bewijzen dat de NSA vandaag de dag zulke grote stappen zet tegen rechtstreekse vijanden van het Witte huis", vertellen ze aan BBC.

Uit pas vrijgegeven documenten blijkt dat activisten zoals Martin Luther King in de jaren zestig werden afgeluisterd door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Dat schrijft de Britse openbare omroep BBC. De afluisteroperatie die onder de naam Minaret door het leven ging, kwam in de jaren zeventig al aan het licht, maar tot op vandaag was niet bekend welke personen het slachtoffer waren. Niet enkel mensenactivisten werden in het oog gehouden door de NSA, ook journalisten van de New York Times en de Washington Post werden nagetrokken. De journalisten stonden erg kritisch tegenover een Amerikaanse inmenging in Vietnam. De toenmalige president Lyndon Johnson wilde nagaan of ze relaties hadden met buitenlandse regeringen. In 1973 werd de spionage-operatie stopgezet. De onderzoekers die het document publiceerden, Matthew Aid and William Burr, benadrukken dat de afluisterschandalen tijdens de Vietnamoorlog niet te vergelijken zijn met de huidige spionageschandalen die klokkenluider Edward Snowden onder de aandacht bracht. "Er zijn geen bewijzen dat de NSA vandaag de dag zulke grote stappen zet tegen rechtstreekse vijanden van het Witte huis", vertellen ze aan BBC.