De krant meldt militairen zich maandenlang hebben verdiept in het gedrag van onder meer Viruswaanzin en de organisatie Gele Hesjes. Ook hebben ze het als 'alternatief' aangeduide medium Jensen.nl in de gaten gehouden, distributiepunten van de papieren uitgave De Andere Krant in kaart gebracht en de branden in de 5G-zendmasten.

De krant schrijft dat grote hoeveelheden data over de meest uiteenlopende onderwerpen in een door Defensie gebouwd computersysteem belandden om er geautomatiseerd een coronagolf of maatschappelijke onrust mee te voorspellen.

Dat blijkt uit een reconstructie van het Land Information Manoeuvre Centre (LIMC). Defensie richtte dit half maart op om zicht te krijgen op de coronacrisis en de verspreiding van desinformatie.

'Eigen initiatief'

Volgens NRC is het omstreden dat een krijgsmacht op eigen grondgebied onderzoek doet naar de eigen bevolking 'ook omdat Defensie op Nederlands grondgebied niet veel mag. Ze mag bijvoorbeeld de politie, een ministerie of inlichtingendienst bijstaan als die erom vraagt. Militairen handelen dan volgens de regels en onder toezicht van die instantie. In dit geval handelt het LIMC op eigen initiatief', schrijft de krant.

Defensie reageert dat de militairen niet naar individuen kijken omdat ze dat niet mogen, dat ze enkel open bronnen gebruiken en dat hun analyses alleen voor intern gebruik zijn. Volgens NRC blijkt uit het onderzoek echter dat het LIMC vanaf de start de analyses deelt met bijvoorbeeld terrorismecoördinator NCTV en de Nationale Politie. 'Het LIMC maakt naast open bronnen ook gebruik van "semi-gesloten bronnen", gedragsanalyses en informatie afkomstig van militaire liaisons in bijvoorbeeld de ziekenhuizen en verpleeghuizen. Ook staan vertrouwelijke bronnen genoemd in documenten, zoals het interne registratiesysteem van de politie en een technische briefing bij een ministerie', aldus NRC.

Militairen die kritiek leverden op de initiatieven van LIMC belanden op een zijspoor, aldus nog de krant.

De krant meldt militairen zich maandenlang hebben verdiept in het gedrag van onder meer Viruswaanzin en de organisatie Gele Hesjes. Ook hebben ze het als 'alternatief' aangeduide medium Jensen.nl in de gaten gehouden, distributiepunten van de papieren uitgave De Andere Krant in kaart gebracht en de branden in de 5G-zendmasten.De krant schrijft dat grote hoeveelheden data over de meest uiteenlopende onderwerpen in een door Defensie gebouwd computersysteem belandden om er geautomatiseerd een coronagolf of maatschappelijke onrust mee te voorspellen. Dat blijkt uit een reconstructie van het Land Information Manoeuvre Centre (LIMC). Defensie richtte dit half maart op om zicht te krijgen op de coronacrisis en de verspreiding van desinformatie. Volgens NRC is het omstreden dat een krijgsmacht op eigen grondgebied onderzoek doet naar de eigen bevolking 'ook omdat Defensie op Nederlands grondgebied niet veel mag. Ze mag bijvoorbeeld de politie, een ministerie of inlichtingendienst bijstaan als die erom vraagt. Militairen handelen dan volgens de regels en onder toezicht van die instantie. In dit geval handelt het LIMC op eigen initiatief', schrijft de krant. Defensie reageert dat de militairen niet naar individuen kijken omdat ze dat niet mogen, dat ze enkel open bronnen gebruiken en dat hun analyses alleen voor intern gebruik zijn. Volgens NRC blijkt uit het onderzoek echter dat het LIMC vanaf de start de analyses deelt met bijvoorbeeld terrorismecoördinator NCTV en de Nationale Politie. 'Het LIMC maakt naast open bronnen ook gebruik van "semi-gesloten bronnen", gedragsanalyses en informatie afkomstig van militaire liaisons in bijvoorbeeld de ziekenhuizen en verpleeghuizen. Ook staan vertrouwelijke bronnen genoemd in documenten, zoals het interne registratiesysteem van de politie en een technische briefing bij een ministerie', aldus NRC.Militairen die kritiek leverden op de initiatieven van LIMC belanden op een zijspoor, aldus nog de krant.