‘Nostradamus: de apotheker die Trumps overwinning voorspelde’

© Wikipedia
Désirée De Poot

Gaat het om de moordaanslag op de Paus, de Golfoorlog, de aanslagen op de Twin Towers in New York of de overwinning van Donald Trump in de VS… Eén man zou dat allemaal voorspeld hebben. Zijn naam is Michel de Nostredame – ofte Nostradamus – en hij was… een apotheker.

Lees ook in de reeks ‘Apothekers die de wereld veranderden’: Hoe een Franse apotheker zijn volk aardappelen leerde eten

Analisten sloegen de bal mis, maar een bebaarde ‘ziener’ die 500 jaar geleden leefde, wist het toen al: Donald Trump zou de Amerikaanse presidentsverkiezingen winnen. Nostradamus heeft het nooit in zo veel woorden gezegd, maar zijn kwatrijnen zouden er niet om liegen. Dat geloven zijn volgelingen toch. En volgelingen heeft Nostradamus meer dan ooit.

Michel de Nostredame werd in 1503 in Saint-Rémy-de-Province geboren als oudste zoon van een welstellende graanleverancier. Zijn Joodse familie had zich bij zijn geboorte al bekeerd tot het Christendom. Na Michel kwamen er nog 16 broertjes en zusjes. De kleine Michel was een pittig en vooral intelligent baasje. Op zijn 15de mocht hij naar de universiteit. Die universitaire carrière duurde niet lang: de pest stak er een dikke stok tussen en de universiteit werd gesloten. Vanuit zijn interesse voor de farmacologie, ging de jonge Nostredame werken bij een apotheker waar hij de stiel ook leerde. In 1529 – de universiteiten waren toen opnieuw geopend – schreef hij zich in als student aan de universiteit van Montpellier waar hij geneeskunde wilde studeren. Maar ook die carrière duurde niet lang, want toen bleek dat hij al een paar jaar als apotheker had gewerkt, werd hij prompt van de universiteit verwijderd. In die tijd keek men kennelijk neer op apothekers, die ‘maar’ handenarbeiders waren en die geen plaatsje kregen in de statuten van de universiteit.

Willens nillens trok Michel terug naar de apotheek waar hij een roze pil samenstelde die zou beschermen tegen de pest. Het talent van Michel bleef echter niet onopgemerkt. Hij werd door Jules-Cézar Scaliger – humanist en een militair arts – naar Agen gevraagd. Hij huwde er, kreeg er twee kinderen maar werd snel weduwnaar. Opnieuw doorkruiste de pest zijn leven. In 1547 trouwde hij met een rijke weduwe bij wie hij nog zes kinderen kreeg. Hij begon zich te interesseren voor het occulte en in 1550 maakte hij zijn eerste almanak. Precies daar verlatijnste hij voor de eerste keer zijn naam tot Nostradamus. Er zouden nog 10 almanakken volgen.

Door de duivel gezonden

Nostradamus ging zich toeleggen op profetieën. Hij schreef die neer in kwatrijnen (gedichten van vier regeltjes), een aantal daarvan bevatten voorspellingen die eeuwen vooruit gingen. Hij kreeg daar heel veel reactie op en niet alle reacties waren positief. Sommigen dachten dat hij door de duivel gezonden was. Nostradamus voelde het warm worden en besloot om zijn kwatrijnen te omfloersen. Hij schreef in een mengeling van Latijn, Grieks, Provencaals en Italiaans. Nostradamus kreeg een wereldwijde reputatie. Van heinde en ver kwam men hem bezoeken met het verzoek om de toekomst te voorspellen. Zijn fans waren niet de minste. Zo is geweten dat Catherina de Médici, echtgenote van Hendrik II van Frankrijk en dus koningin van Frankrijk, zwoer bij zijn voorspellingen. Toen Nostradamus in zijn almanak van 1555 gewag maakte van een bedreiging die de Franse koninklijke familie zou treffen, sommeerde ze hem naar Parijs te komen en zijn uitleg te doen. Kennelijk beviel die uitleg haar, want hij werd officieel adviseur en arts in dienst van de koning.

Ondanks het feit dat Nostradamus allerlei zwarte voorspellingen deed, heeft de Inquisitie hem nooit lastiggevallen. Hij werd weliswaar één keer opgesloten, maar dat was omdat hij aan de bisschop geen toestemming had gevraagd voor de publicatie van de almanak van 1562, iets wat bij koninklijk besluit vereist was.

Nostradamus had jarenlang zware last van jicht en oedeem. Die zouden zijn dood in 1566 bespoedigd hebben. Een dood die hij – zowaar – op het uur zelf voorspeld had.

Na de aanvallen op de Twin Towers in New York zijn er hele verzen aan Nostradamus toegeschreven, terwijl het om hoaxen ging die de wereld zijn rondgegaan.

Maar wat zijn die profetieën van Nostradamus nu? Kwatongen beweren dat het gewoon afkooksels zijn van toen al gekende einde-van-de-wereld voorspellingen zoals die in die tijd zowat overal werden verspreid en die vaak door de Bijbel geïnspireerd waren. Hij gaf die een futuristisch sausje, doopte die in algemene, hoogdravende termen (gevechten in de lucht, als kikkers vallend uit de hemel…) en overgoot die met vuur en water.

Een eerste editie van de Profetieën verscheen in 1555. De tweede bevatte 289 voorspellende verzen en verscheen in 1557. De derde editie bevatte 300 nieuwe kwatrijnen en kwam al in 1558 ‘op de markt’. Interessant is wel dat nergens twee identieke exemplaren te vinden zijn maar dat is te wijten aan de printtechnieken van die tijd.

Van 1550 tot 1566 verscheen elk jaar een voorspellende almanak, voor wie het lustte in een ‘algemene’ vorm of in een meer gedetailleerde vorm. Tussen haakjes: van Nostradamus is ook geweten dat hij minstens één cosmeticaboek heeft geschreven met magistrale bereidingen voor cosmetische producten. Hij schreef ook een medisch kookboek maar volgens kenners plagieerde hij daarin schaamteloos het werk van collega’s.

Trump

Nostradamus’ werk heeft velen geïnspireerd en veel kwatrijnen zijn aan hem toegeschreven zonder dat hij ze ooit op papier heeft gezet. Zo zijn er na de aanvallen op de Twin Towers in New York hele verzen aan hem toegeschreven, terwijl het om hoaxen ging die de wereld zijn rondgegaan.

En toch menen een aantal ‘kenners’ dat Nostradamus de verkiezing van Trump heeft voorspeld. Ze baseren zich daarvoor op de ‘Century III, kwatrijn 81″

De grote opzichtige, zonder vermetele schaamte,

zal verkozen worden tot leider van het leger

de vrijmoedigheid van zijn beweringen,

de brug gebroken, de stad zwijmelend van angst.

Ze zien bovendien bevestiging van hun theorie door andere kwatrijnen die dan weer naar Hillary Clinton zouden verwijzen en naar de verdeeldheid die Trump in de wereld zaait. Opvallend aan deze Century III, kwatrijn 81 is wel dat het ook in 2011 in de kranten verscheen. Alleen werd het toen gezien als een voorspelling van de aanstelling van John Boehner als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden…

PS. Voor wie het echt wil weten… Nostradamus voorspelt het einde van de wereld in 1800, 1887, 2242 of 3.797…naargelang de interpretatie van zijn kwatrijnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content