Norbert Hofer: ‘De nieuwe golden boy van Oostenrijks extreemrechts’

Norbert Hofer © Belga Image

De eerste ronde van de Oostenrijkse presidentsverkiezingen is, tegen de verwachtingen in, gewonnen door Norbert Hofer van de extreemrechtse FPÖ, de partij van de in 2008 overleden Jörg Haider. Wie is deze ‘nieuwe golden boy van extreemrechts’?

Met 35 procent van de stemmen bezorgde Nobert Hofer de FPÖ in de eerste ronde het beste resultaat op federaal niveau sinds 1945. Omdat geen enkele kandidaat 50 procent behaalde, komt er een tweede ronde op 22 mei. Daarin zal Hofer het opnemen tegen Alexander van der Bellen, een professor Economie die als onafhankelijke opkomt met de steun van de Groenen, waarvan hij vroeger voorzitter was. Van der Bellen strandde, ondanks dat hij de peilingen aanvoerde, op 21,3 procent.

Volgens de Oostenrijkse pers heeft Hofer een goede kans om Van der Bellen te verslaan op 22 mei. Het is overigens voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat geen kandidaat van de twee traditionele partijen, de sociaaldemocratische SPÖ en de conservatieve ÖVP, de tweede ronde bereikt. Sinds 1945 heeft Oostenrijk steeds een centrumlinkse of een centrumrechtse president gehad. De huidige bondspresident, Heinz Fischer, mocht zich na twaalf jaar in het ambt niet meer kandidaat stellen.

‘Golden boy’

Maar wie is die Norbert Hofer, die in de Oostenrijkse media ‘de nieuwe golden boy van extreemrechts’ genoemd wordt? Nieuwssite The Local omschrijft hem als het ‘vriendelijke gezicht’ van de FPÖ. Hofer is met 45 jaar relatief jong – hij zou om die reden eerst geweigerd hebben om zich kandidaat te stellen, gaat steevast keurig gekleed en hanteert een meer gematigd discours dan partijleider Heinz-Christian Strache.

Jörg Haider
Jörg Haider© Belga Image

‘Hij kan een nieuwe trend zetten voor de partij, door zijn gematigde toon en door zijn sympathieke overkomen in het openbaar,’ zegt politiek analist en naamgenoot Thomas Hofer. ‘Een en ander past in de strategie van de FPÖ om de middenklasse van het electoraat aan te spreken’.

Adviseur

Hofer, zoon van een lokale ÖVP-politicus in de minst welvarende deelstaat Burgenland, is van opleiding luchtvaartingenieur. In 1994 sloot hij zich aan bij de lokale FPÖ-fractie om vervolgens langzaam maar zeker op te klimmen, eerst tot partijsecretaris en later tot adviseur van Strache, die in 2005 de partijleiding overnam van de intussen overleden Jörg Haider.

Norbert Hofer: 'De nieuwe golden boy van Oostenrijks extreemrechts'
© Belga Image

Volgens The Local is het Hofer die Strache overtuigde om een minder racistische discours te hanteren en meer te richten op sociale welvaart – een keuze die volgens de peilingen intussen vruchten afwerpt.

Wapenfanaat

Dat maakt Hofer niet minder radicaal. Volgens hem ‘heeft de islam geen plaats in Oostenrijk’. Hij heeft ook al aangekondigd dat hij als president de regering zal ontslaan als die geen strenger migratiebeleid hanteert.

Hofer steekt ook niet onder stoelen of banken dat hij een wapenfanaat is. Op zijn Instagram-account plaatste hij een foto met zijn kinderen op een schietbaan. In een recent interview zei hij dat hij ‘houdt van schieten’ en dat hij ‘gezien de huidige onzekerheden’ begrip heeft voor het feit dat steeds meer Oostenrijkers zich een wapen aanschaffen. Zelf heeft hij al toegegeven dat hij af en toe een Glock-pistool bij zich draagt in het openbaar. (KVDA)

Training am Schießstand

A photo posted by Norbert Hofer (@norbert_hofer) on

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content