‘Nootjesincident’ in vliegtuig kost voormalige vicepresidente Korean Air een jaar gevangenis

Korean Air © AFP
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

De ex-vicepresidente van de Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Korean Air is veroordeeld tot een jaar gevangenis wegens het zogenaamde ‘nootjesincident’ dat ze veroorzaakte tijdens een vlucht.

Een rechtbank in Seoel bevond de 40-jarige Cho Hyun-ah schuldig aan onder meer het overtreden van de luchtvaartwetgeving, het veranderen van de route van een vlucht en aan het belemmeren van de rechtsgang, meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap.

Vertraging

De feiten dateren van december vorig jaar. Tijdens de vlucht van New York naar Seoel liet Cho het hoofd van het cabinepersoneel vlak voor het opstijgen op de luchthaven JFK uit het taxiënde toestel zetten en het vliegtuig terugkeren naar de gate. De reden: ze had in business class nootjes in een zakje en niet in een kommetje gekregen. Onrespectvol, vond ze, en een aanfluiting van de voorschriften. Bovendien zou ze de steward die haar de nootjes aanbood, ook verplicht hebben voor haar te knielen én dingen naar zijn hoofd gegooid zou hebben. Door het incident vertrok het vliegtuig met een twintigtal minuten vertraging.

Het zogenaamde ‘nootjesincident’ domineerde dagen het binnenlandse nieuws in Zuid-Korea. Cho, tevens de dochter van voorzitter Cho Yang-ho van Korean Air, bood later haar excuses aan en stapte op als vicepresidente. Ook haar vader verontschuldigde zich en sloeg mea culpa: ‘Ik ben er niet in geslaagd mijn dochter naar behoren op te voeden,’ zei hij.

Passagier

De aanklagers hadden drie jaar cel geëist voor Cho Hyun-ah, maar het blijft dus bij een jaar. Rechter Oh Seong-woo oordeelde dat Cho als passagier op de vlucht zat en dus niet het recht had om de crew orders te geven, aldus nog Yonhap.

Voor de uitspraak had Cho nogmaals uitgebreid haar verontschuldigingen aangeboden om een celstraf te vermijden, maar de rechter had daar geen oren naar. ‘Het valt te betwijfelen of Cho echt spijt heeft,’ zei hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content