Noorwegen, Tunesië en China vragen publieke zitting Veiligheidsraad over Palestina en Israël

Raketten over en weer

Tunesië, Noorwegen en China hebben woensdagavond gevraagd om vrijdag een nieuwe bijeenkomst te organiseren van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden. Ze willen dat de vergadering deze keer publiek is, hebben diplomatieke bronnen gemeld.

De sessie, waaraan ook Israël en de Palestijnen zouden moeten deelnemen, wordt de derde bijeenkomst van de Veiligheidsraad sinds maandag. Tijdens de eerste twee vergadering via videoconferentie, die plaatsvonden achter gesloten deuren, hadden de Verenigde Staten zich verzet tegen het aannemen van een gemeenschappelijke verklaring waarin wordt opgeroepen om een einde te maken aan het geweld. Volgens de VS is zo’n verklaring op dit moment contraproductief. De veertien andere leden van de Veiligheidsraad waren naar verluidt wel voorstander van de tekst.

Volgens een diplomaat komt de vraag om een derde vergadering te organiseren van de Palestijnen. Woensdag schreef de Palestijnse VN-ambassadeur in een brief aan de verantwoordelijke van de organisatie dat ‘de internationale gemeenschap, in het bijzonder de Veiligheidsraad, zo snel mogelijk moet eisen dat Israël stopt met aanvallen op Palestijnse burgers’. Ook moet Israël een einde maken ‘aan de gedwongen uithuiszettingen en etnische zuivering van Palestijnen in Jeruzalem’.

De bedoeling van de nieuwe vergadering is niet om nog meer bijeenkomsten te organiseren of nog meer verklaringen op te stellen, maar ‘om te proberen een bijdrage te leveren om tot een vrede te komen en om een Veiligheidsraad te hebben die in staat is om op te roepen tot een staakt-het-vuren’.

Israël is gekant tegen de betrokkenheid van de Veiligheidsraad in het conflict. Volgens bronnen ondersteunt bondgenoot VS Israël daarin. Voor de VS ’toont Veiligheidsraad zijn bezorgdheid door samen te komen, meer is niet nodig’, aldus een diplomaat.

VS roept partijen op te stoppen met vuren

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heef via de telefoon gesproken met de Palestijnse president Mahmoed Abbas. Hij vroeg om de raketaanvallen vanop de Gazastrook naar Israël te stoppen (de VS hebben geen officiële contacten met Hamas, dat aan de macht is in Gaza, en werken dus via de Palestijnse autoriteit op de Westelijke Jordaanoever).

‘Ik sprak met president Abbas over de huidige situatie in Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en Gaza. Ik heb mijn medeleven uitgedrukt voor de levens die verloren zijn. Ik heb benadrukt dat de raketaanvallen moeten stoppen en dat er nood is aan een de-escalatie van de spanningen’, schreef Blinken op Twitter. ‘Israëliërs en Palestijnen verdienen op een gelijkwaardige manier vrijheid, waardigheid, veiligheid en voorspoed.’

Het ging om het eerste contact op een hoog niveau tussen de administratie van president Joe Biden en de Palestijnen. Woensdag spraken zowel Blinken als president Biden met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Ze benadrukten allebei dat het geweld moet stoppen, maar dat Israël wel het recht heeft om zichzelf te verdedigen. Eerder op de dag kondigde Washington ook aan een gezant naar Israël en de Palestijnse gebieden te sturen, die opnieuw moet oproepen tot een de-escalatie.

‘1500 raketten’

Er zijn sinds maandagavond al bijna 1500 raketten afgevuurd vanop de Gazastrook naar Israël. Dat meldt het Israëlische leger donderdagnacht. Israël besliste dan weer om zijn militaire operaties op de Gazastrook nog uit te breiden, melden lokale media.

Woensdag had Israël nog melding gemaakt van ongeveer 1000 raketten vanuit verschillende steden op de Gazastrook. Ook in de nacht van woensdag op donderdag ging in Israël het raketalarm af, deze keer in het noorden van het land. Tot nu toe hadden de raketlanceringen door Hamas vanop de Gazastrook enkel alarmen laten afgaan in het zuiden van het land. En ook in Tel Aviv weerklonk het alarm, en was er minstens één explosie te horen.

Sinds maandagavond, toen het geweld tussen de Israëliërs en de Palestijnen escaleerde, zijn door de raketaanvallen door de Palestijnen al minstens zes Israëliërs om het leven gekomen en meer dan 200 anderen gewond geraakt. Het Israëlische leger reageerde met bombardementen, naar eigen zeggen de grootste sinds de Gaza-oorlog in 2014. Volgens het Gezondheidsministerie in Gaza kwamen al 65 Palestijnen om en raakten honderden anderen gewond.

‘Symbolen van Hamas’

Volgens de Israëlische media besliste het veiligheidskabinet van het land om zijn militaire operaties nog uit te breiden. Het leger gaat ‘symbolen van de heerschappij van Hamas’ aanvallen in de Palestijnse gebieden. Zo zou het al een aanval op het ministerie van Financiën hebben aangekondigd, om het moeilijker te maken voor Hamas om financiële controle te behouden.

Het Israëlische leger liet woensdag ook nog weten dat een Palestijn gedood werd bij een confrontatie met het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever, in de buurt van de stad Naplouse. Eerder liet het leger weten het vuur te hebben geopend op een Palestijnse ‘aanvaller’, die ‘geneutraliseerd’ werd. Woensdag kwamen er zo al drie Palestijnen om het leven bij confrontaties tussen Palestijnen en het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever. Eerder kwam ook al een tiener om in het dorp Aqaba en een twintiger in het vluchtelingenkap van Al-Fawwar. De spanningen lopen weer erg hoog op tussen de Israëliërs en Palestijnen, nadat maandagavond rellen uitbraken in Oost-Jeruzalem.

Ondertussen braken er in verschillende andere steden de afgelopen dagen rellen uit tussen Joodse en Arabische Israëli’s.

Partner Content