Dat meldt de Noorse tv-zender NRK zaterdag. De politie baseert zich op verklaringen van ooggetuigen die spreken van een tweede schutter.

De eerste dader werd vrijdag opgepakt.

Fundamentalistische christen

De eerste dader is een 32-jarige Noor, volgens de politie 'een christelijke fundamentalist' met rechtse sympathieën. Dat weet de politie op basis van informatie die de dader op het internet zegt politiewoordvoerder Roger Andresen. Zijn politieke overtuigingen neigen naar rechts, verduidelijkte hij. Dat bleek later bevestigd te worden toen bleek dat hij een gewezen lid is van de rechts-populistische Vooruitgangspartij FrP. Ook bij de jongerenafdeling van die partij militeerde hij. Het is de FrP zelf die met die informatie naar buiten komt zaterdag. De verdachte, die volgens Noorse media Anders Behring Breivik heet, werd lid van de FrP in 1999. Hij stapte uit de partij in 2006. Hij was de lokale verantwoordelijke voor de jongerenafdeling van 2002 tot 2004. Voorzitter Siv Jensen deelde mee 'bedroefd' te zijn 'dat deze man lid was van onze partij.'

Op de Facebookpagina van Breivik staat een foto van de blonde dader. Hij beschrijft zichzelf als 'conservatief', 'christelijk', 'ongehuwd', geïnteresseerd in de jacht en computergames, zoals 'World of Warcraft' en 'Modern Warfare 2'.

Kunstmeststof

Begin mei kocht de man 6 ton kunstmeststof. Volgens zijn Facebookpagina is hij directeur van een biologische boerderij. De woordvoerster van het Noors landbouwgoederenbedrijf waar Breivik de bestelling deed, zegt dat dat 'een relatief normale bestelling' is. Ze kon niet verduidelijken of de kunstmeststof verwerkt kan worden in zelfgemaakte explosieven. (Belga/SD)

Dat meldt de Noorse tv-zender NRK zaterdag. De politie baseert zich op verklaringen van ooggetuigen die spreken van een tweede schutter. De eerste dader werd vrijdag opgepakt. Fundamentalistische christen De eerste dader is een 32-jarige Noor, volgens de politie 'een christelijke fundamentalist' met rechtse sympathieën. Dat weet de politie op basis van informatie die de dader op het internet zegt politiewoordvoerder Roger Andresen. Zijn politieke overtuigingen neigen naar rechts, verduidelijkte hij. Dat bleek later bevestigd te worden toen bleek dat hij een gewezen lid is van de rechts-populistische Vooruitgangspartij FrP. Ook bij de jongerenafdeling van die partij militeerde hij. Het is de FrP zelf die met die informatie naar buiten komt zaterdag. De verdachte, die volgens Noorse media Anders Behring Breivik heet, werd lid van de FrP in 1999. Hij stapte uit de partij in 2006. Hij was de lokale verantwoordelijke voor de jongerenafdeling van 2002 tot 2004. Voorzitter Siv Jensen deelde mee 'bedroefd' te zijn 'dat deze man lid was van onze partij.' Op de Facebookpagina van Breivik staat een foto van de blonde dader. Hij beschrijft zichzelf als 'conservatief', 'christelijk', 'ongehuwd', geïnteresseerd in de jacht en computergames, zoals 'World of Warcraft' en 'Modern Warfare 2'. KunstmeststofBegin mei kocht de man 6 ton kunstmeststof. Volgens zijn Facebookpagina is hij directeur van een biologische boerderij. De woordvoerster van het Noors landbouwgoederenbedrijf waar Breivik de bestelling deed, zegt dat dat 'een relatief normale bestelling' is. Ze kon niet verduidelijken of de kunstmeststof verwerkt kan worden in zelfgemaakte explosieven. (Belga/SD)