Breivik begon vrijdag rond 16.50 uur aan zijn dodelijke schietpartij. Die schietpartij duurde anderhalf uur, tot een speciale eenheid van de politie rond 18.25 uur op het eiland arriveerde.

Volgens Sissel Hammer, politiechef van het district waarin Utoya ligt, duurde het 45 minuten voor de politieagenten het meer bereikten. Ze gebruikten geen helikopter om naar het eiland te gaan omdat er niet meteen één beschikbaar was. Ook een overzetboot was niet direct beschikbaar, aldus Hammer.

Overgave zonder verzet
Toen de politie uiteindelijk op het eiland aankwam, waren al tientallen jongeren gestorven of zwaargewond. De dader gaf zich onmiddellijk over aan de politie, zonder dat er een schot viel. De plaatselijke politie ontving het nieuws over de schietpartij rond 17.27 uur en rond 18.27 uur werd de dader overmeesterd, zegt Hammer.

'Toen we het bericht ontvangen over de schietpartij op Utoya, zijn we direct uitgetrokken met onze eigen manschappen. Daarnaast vroegen we bijstand aan de politie van Oslo, die een speciale eenheid heeft', zegt Hammer.

Ze begrijpt dat het voor de slachtoffers en hun familie en alle mensen die de schietpartij zagen, lang duurde voor de politie arriveerde. 'In zo'n omstandigheden is elke minuut voelbaar.' (Belga/SD)

De Noorse krant Aftenposten, het grootste dagblad in Noorwegen, publiceerde onderstaande chronologie van de gebeurtenissen:

15.26 uur: autobom ontploft in Oslo.

16.50 uur: deelnemers van het zomerkamp op Utoya horen voor de eerste keer schoten.

17.27 uur: eerste bericht over de schietpartij op Utoya bereikt de politie van Noord-Buskerud.

17.30 uur: bij de politie van Oslo loopt het nieuws binnen.

17.38 uur: agenten van Noord-Buskerud vraagt assistentie aan die van Oslo.

17.52 uur: de eerste politiepatrouille arriveert aan het meer, maar moet wachten op een geschikte boot.

18.03 uur: de politie krijgt bericht dat de boot onderweg is.

18.09 uur: de speciale eenheden arriveren op het vasteland aan het meer.

18.25 uur: het team van speciale eenheden landt op Utoya.

18.27 uur: de politie arresteert de dader, volgens sommige bronnen was dat om 18.35 uur.

Breivik begon vrijdag rond 16.50 uur aan zijn dodelijke schietpartij. Die schietpartij duurde anderhalf uur, tot een speciale eenheid van de politie rond 18.25 uur op het eiland arriveerde. Volgens Sissel Hammer, politiechef van het district waarin Utoya ligt, duurde het 45 minuten voor de politieagenten het meer bereikten. Ze gebruikten geen helikopter om naar het eiland te gaan omdat er niet meteen één beschikbaar was. Ook een overzetboot was niet direct beschikbaar, aldus Hammer. Overgave zonder verzet Toen de politie uiteindelijk op het eiland aankwam, waren al tientallen jongeren gestorven of zwaargewond. De dader gaf zich onmiddellijk over aan de politie, zonder dat er een schot viel. De plaatselijke politie ontving het nieuws over de schietpartij rond 17.27 uur en rond 18.27 uur werd de dader overmeesterd, zegt Hammer. 'Toen we het bericht ontvangen over de schietpartij op Utoya, zijn we direct uitgetrokken met onze eigen manschappen. Daarnaast vroegen we bijstand aan de politie van Oslo, die een speciale eenheid heeft', zegt Hammer. Ze begrijpt dat het voor de slachtoffers en hun familie en alle mensen die de schietpartij zagen, lang duurde voor de politie arriveerde. 'In zo'n omstandigheden is elke minuut voelbaar.' (Belga/SD)