Noorse katholieke Kerk beschuldigd van fraude

Noorse katholieke bisschop Bernt Eidsvig. © EPA

De katholieke bisschop van de Noorse hoofdstad Oslo en zijn boekhouder zijn officieel beschuldigd van fraude.

De katholieke bisschop van de Noorse hoofdstad Oslo en zijn boekhouder zijn officieel beschuldigd van fraude. De twee zouden het aantal leden van de katholieke kerk in Noorwegen, een overwegend protestants land, zwaar overdreven hebben om zo meer staatssubsidies binnen te rijven.

Migranten

De subsidies worden toegekend naargelang het aantal leden; hoe meer leden, hoe hoger de subsidies. Volgens de politie, die binnenviel op verschillende locaties, heeft de katholieke kerk 50 miljoen kronen (5,8 miljoen euro) subsidies ontvangen waarop ze geen recht had. “Bisschop Bernt Eidsvig en de hoofdboekhouder van het bisdom worden beschuldigd van zware fraude”, zo liet Kristin Rusdal van de politie weten op de openbare televisiezender NRK.

Het was de Noorse krant Dagbladet die de kat de bel aanbond, door te stellen dat de kerk jarenlang migranten uit katholieke landen inschreef als lid, meestal zelfs zonder daarvoor hun toestemming te vragen. De voorbije jaren maakte de katholieke kerk in het Scandinavische land gewag van een stijging van het aantal leden van 41.500 in 2006 naar 140.000 in 2014. Dagbladet schat dat er 79.000 katholieken zijn in Noorwegen. Ongeveer 75 procent van de 5,1 miljoen Noren horen bij de Evangelisch-Lutherse kerkgenootschap. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content