Noord-Koreaanse vissers spoelen aan in Japan

24/11/17 om 09:59 - Bijgewerkt om 09:59

Bron: Belga

Op Japan is een vissersbootje aangespoeld met daarin acht Noord-Koreanen. Ze beweren zelf dat het om een ongeluk gaat.

Noord-Koreaanse vissers spoelen aan in Japan

De gammele vissersboot aan de Japanse kust © Belga Image

De Japanse politie trof hen aan in de haven van Yurihonjo, in het noorden van het land. De politie werd donderdagavond laat gealarmeerd door een inwoner, die verdachte personen had gezien langs de kust, meldt het Japanse nieuwsagentschap Kyodo, en nam hen mee voor ondervraging.

Volgens de vissers zelf komen ze uit Noord-Korea en spoelden ze aan op Japan toen hun boot in de problemen was gekomen door zwaar weer. Ze zeggen zo snel mogelijk weer naar huis te willen te keren. Op vluchten staan in Noord-Korea erg strenge straffen.

Ongerustheid

De vissers zelf beweren dus dat het om een ongeluk ging, maar op Japan spoelen wel vaker bootjes aan met Noord-Koreanen die proberen te vluchten en onder te duiken in het buitenland.

In Japan zelf bestaat heel wat ongerustheid over de Noord-Koreaanse vissers. Afgelopen zomer vuurde Pyongyang nog twee langeafstandsraketten af boven Japan.

Eerder deze maand liep een Noord-Koreaanse soldaat nog over naar Zuid-Korea, terwijl een achtervolgende soldaat rechtsomkeert maakte nadat hij even de grens was overgestoken.

Lees meer over:

Onze partners