De raket legde een afstand van 1.000 kilometer af, en is volgens de minister in de Japanse EEZ terechtgekomen, op zo'n 250 kilometer ten westen van de kust van de prefectuur Akita. Tokio heeft het over "een ernstige bedreiging van de veiligheid van Japan" en een daad die indruist tegen VN-resoluties.

"Dit is een schandalige daad die niet getolereerd mag worden", aldus premier Shinto Abe.

Ook de VS hebben al verontwaardigd gereageerd op de nieuwe raketlancering en verklaarden klaar te staan om hun bondgenoten te beschermen.

"We blijven bereid samen te werken met onze bondgenoten en onze partners over de hele wereld om de nieuwe provocaties van de Democratische Volksrepubliek Korea te beantwoorden, en om onszelf en onze bondgenoten tegen iedere aanval of provocatie te verdedigen", aldus Anna Richey Allen, woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Noord-Koreanen voeren tests uit met lange afstandsraketten die kernkoppen kunnen vervoeren.

(Belga/RR)

De raket legde een afstand van 1.000 kilometer af, en is volgens de minister in de Japanse EEZ terechtgekomen, op zo'n 250 kilometer ten westen van de kust van de prefectuur Akita. Tokio heeft het over "een ernstige bedreiging van de veiligheid van Japan" en een daad die indruist tegen VN-resoluties. "Dit is een schandalige daad die niet getolereerd mag worden", aldus premier Shinto Abe. Ook de VS hebben al verontwaardigd gereageerd op de nieuwe raketlancering en verklaarden klaar te staan om hun bondgenoten te beschermen. "We blijven bereid samen te werken met onze bondgenoten en onze partners over de hele wereld om de nieuwe provocaties van de Democratische Volksrepubliek Korea te beantwoorden, en om onszelf en onze bondgenoten tegen iedere aanval of provocatie te verdedigen", aldus Anna Richey Allen, woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Noord-Koreanen voeren tests uit met lange afstandsraketten die kernkoppen kunnen vervoeren.(Belga/RR)