Zuid-Korea reageert met eigen raketvuur op ‘invasie’ door ballistische raket van Noord-Korea

Noord-Koreaanse raket, op archiefbeeld. © Getty Images

Volgens Zuid-Korea is ‘voor het eerst’ een vanuit Noord-Korea afgevuurde ballistische raket is neergekomen ten zuiden van de betwiste zeegrens en ‘dicht’ bij de Zuid-Koreaanse territoriale wateren. In reactie vuurde Zuid-Korea drie lucht-grondraketten af.

‘Deze Noord-Koreaanse raketlancering is zeer ongebruikelijk en onaanvaardbaar’, ‘gezien (het projectiel) voor het eerst’ sinds de verdeling van het schiereiland ‘nabij Zuid-Koreaanse territoriale wateren ten zuiden van de grenslijn met het Noorden viel’, aldus een bulletin van Zuid-Korea.

De Zuid-Koreaanse autoriteiten riepen de bewoners van het eiland Ulleungdo voor de oostkust vervolgens op om zichzelf in veiligheid te brengen. In een op de staatstelevisie uitgezonden luchtaanvalswaarschuwing werden de inwoners verzocht ’te evacueren naar de dichtstbijzijnde ondergrondse schuilkelder’.

Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap, dat zich baseert op bronnen bij defensie, koerste de raket op het eiland af alvorens in volle zee te landen. Volgens het Zuid-Koreaanse leger vuurde Pyongyang zeker drie ballistische raketten af richting de Japanse Zee. Naast de raket die op weg was naar Ulleungdo, viel er een ander projectiel neer nabij de de facto zeegrens met Zuid-Korea en een derde kwam terecht in de wateren ten oosten van de stad Sokcho, aldus Yonhap. Alles samen zouden de Noord-Koreanen tien raketten van verschillende types hebben afgevuurd.

Drie raketten in reactie

Het Zuid-Koreaanse leger heeft naar eigen zeggen woensdag drie lucht-grondraketten afgevuurd in een reactie op de Noord-Koreaanse raket die eerder op de dag in de buurt van Zuid-Koreaanse wateren neerkwam.

De raketten werden afgevuurd vanop zee nabij de zogenaamde Noordelijke Grenslinie (NLL) op een afstand die overeenkomt met het gebied waar de Noord-Koreaanse raket insloeg, zei het leger in een verklaring, eraan toevoegend dat de zet aantoont dat Seoel ‘streng zal reageren op elke provocatie’. De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol noemde de Noord-Koreaanse demarche inmiddels een ‘de facto territoriale invasie’.

Partner Content