Noord-Koreaans schip in Panamakanaal: ‘Wapens zijn legaal’ zegt Pyongyang

© Reuters

Pyongyang heeft de onmiddellijke vrijgave geëist van het Noord-Koreaanse schip dat werd tegengehouden in het Panamakanaal. De Cubaanse wapens die aan boord werden aangetroffen, maken deel uit van een legitiem contract, klinkt het vanuit Noord-Korea.

“Deze vracht bevat niets anders dan verouderde wapens die moeten worden teruggestuurd naar Cuba nadat ze in Noord-Korea gemoderniseerd zijn, zoals voorzien in een legitiem contract”, verklaarde de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken volgens het officiële persagentschap KCNA. “De Panamese autoriteiten moet de opgepakte bemanning en het schip onmiddellijk laten vertrekken”, voegde de minister nog toe. De Noord-Koreaanse verklaring ligt in lijn met wat Cuba vertelde.

Het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak in een persbericht van 240 ton “verouderde verdedigingswapens” die hersteld moesten worden in Noord-Korea. Het ministerie preciseerde nog dat het gaat om “twee volledige luchtafweerraketten Wolga en Peschora, negen gedemonteerde raketten, twee Mig-21-vliegtuigen en 15 motoren voor die Migs.

De Panamese autoriteiten hielden het schip Chong Chon Gang tegen. Achter een lading suiker troffen ze de wapens aan. De vracht vormt mogelijk een inbreuk op het verbod aan wapenleveringen aan Noord-Korea dat de Verenigde Naties sinds 2006 hebben opgelegd in het kader van onenigheid over het Noord-Koreaanse nucleaire programma. Experts van de VN zouden op 5 augustus de vracht gaa inspecteren in Panama. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content