‘Noord-Korea zal wellicht niet onderhandelen voor het zijn intercontinentale raket klaar heeft’

Kim Jong-Un. © Reuters
Jelle Dehaen
Jelle Dehaen Medewerker Knack, historicus, filosoof, auteur

‘Noord-Korea voelt zich omcirkeld en reëel bedreigd’, zegt professor Koen De Ceuster.

Bedreigt Noord-Korea de wereldvrede?

Koen De Ceuster (Universiteit Leiden): Nee, het gevaar is niet Noord-Korea zelf, maar hoe de grootmachten met het probleem omgaan. Als de VS unilateraal optreden tegen Noord-Korea, zal China gedwongen zijn stelling te nemen. Niet dat China bijzonder gehecht is aan het regime in Pyongyang, het beschermt vooral zijn eigen geostrategische belangen.

Ondanks grote internationale druk blijft Noord-Korea massavernietigingswapens testen. Waarom?

De Ceuster: Noord-Korea voelt zich omcirkeld en reëel bedreigd. Zonder echte bondgenoten en economisch verzwakt zoekt het een antwoord op de constante druk van de militaire alliantie tussen Zuid-Korea en de VS. Daarnaast is het een prestigekwestie. Noord-Korea wil bewijzen dat het niet moet onderdoen voor een grootmacht.

Wil Noord-Korea onderhandelen of zoekt het alleen de polarisatie?

De Ceuster: Uiteindelijk wil het een vergelijk met de VS, maar alleen als dat kan op voet van gelijkwaardigheid. Daarom zal Noord-Korea wellicht niet onderhandelen voor het zijn intercontinentale raket klaar heeft.

Is er een sterke oppositie die het regime kan omverwerpen?

De Ceuster: Er is geen georganiseerd intern verzet. De huidige leider Kim Jong-un kan niet bogen op een echte machtsbasis. Daarom regeert hij met harde hand en verdwijnen er geregeld topmensen van het regime. Na de hongersnood in de jaren negentig is de almacht van de staat afgenomen. De elite – of tenminste de groep die meestal zo omschreven wordt – verrijkt zich vandaag via de handel op de grijze markt. Een groeiende middenklasse is daardoor niet meer totaal afhankelijk van de partij. Dat heeft een ingrijpende invloed op hoe de staat werkt.

'Noord-Korea zal wellicht niet onderhandelen voor het zijn intercontinentale raket klaar heeft'

Bekijk hier de illustratie op volledige grootte.

Partner Content