Noord-Korea wil hereniging met Zuiden in confederatie

Het communistische Noord-Korea heeft een hereniging met Zuid-Korea voorgesteld in de vorm van een confederatie. ‘Het is de enige manier om oorlog te vermijden en vrede te garanderen’, klonk het op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Het communistische Noord-Korea heeft een hereniging met Zuid-Korea voorgesteld in de vorm van een confederatie. “Heel de natie wil niets liever dan een vereniging van het vaderland”, zei de minister van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea, Ri Su Yong, aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. “Wij denken dat een nationale hereniging niet via confrontatie kan bereikt worden, maar via een confederatie met twee systemen in één land.”

‘Enige manier om vrede te garanderen’

“De regering van de Democratische Volksrepubliek Korea streeft echt in woord en daad naar betere betrekkingen tussen de twee Korea’s, zodat een confederatie en hereniging gerealiseerd kunnen worden”, zei Ri. “Dat is de enige manier om oorlog te vermijden en vrede te garanderen.”

Onderhandelen over mensenrechten

In dezelfde toespraak verweet Ri het Zuiden provocaties en pesterijen. Ri verklaarde ook dat Noord-Korea steeds openstaat voor een dialoog over “echte mensenrechten, niet politiek gemotiveerd, want dat komt neer op schijnheilig misbruik”.

Pyongyang zei bereid te zijn om op gelijke voet met andere landen te onderhandelen over mensenrechten. Het land wil ook met de Verenigde Naties over deze kwestie samenwerken. Eerder zei Ri dat alle mensenrechten in Noord-Korea gerespecteerd worden. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content