Als reden gaf Pyongyang de beslissing van de regering in Seoel aan om de jongste resolutie van de VN-Veiligheidsraad tegen het raketprogramma van het land te steunen. Dat meldden Zuid-Koreaanse zenders maandag onder aanhaling van de secretaris-generaal van de groep Korean Sharing Movement, Kang Young Sik.

De organisatie wilde onder andere muskietennetten en antimuggenmiddelen leveren.

De VN-Veiligheidsraad had vrijdag het Noord-Koreaanse raket- en atoomprogramma veroordeeld. Tegelijkertijd stemde de raad voor een resolutie, die sancties tegen twee staatsbedrijven voorziet. Het VN-orgaan reageerde daarmee op een reeks Noord-Koreaanse proeven met ballistische raketten van de voorbije weken. VN-resoluties verbieden de tests van dergelijke raketten. In de regel gaat het om grond-grondraketten, die ook een kernkop kunnen dragen.

Seoel had in mei voor het eerst in ruim een jaar weer contacten toegestaan tussen binnnenlandse organisaties en Noord-Korea. De groep Korean Sharing Movement wilde onder andere muskietennetten en antimuggenmiddelen leveren. De stap was een teken dat de nieuwe, linksliberale regering van Zuid-Korea ondanks de verhoogde spanningen weer meer toenadering met Noord-Korea wil zoeken.

Als reden gaf Pyongyang de beslissing van de regering in Seoel aan om de jongste resolutie van de VN-Veiligheidsraad tegen het raketprogramma van het land te steunen. Dat meldden Zuid-Koreaanse zenders maandag onder aanhaling van de secretaris-generaal van de groep Korean Sharing Movement, Kang Young Sik.De VN-Veiligheidsraad had vrijdag het Noord-Koreaanse raket- en atoomprogramma veroordeeld. Tegelijkertijd stemde de raad voor een resolutie, die sancties tegen twee staatsbedrijven voorziet. Het VN-orgaan reageerde daarmee op een reeks Noord-Koreaanse proeven met ballistische raketten van de voorbije weken. VN-resoluties verbieden de tests van dergelijke raketten. In de regel gaat het om grond-grondraketten, die ook een kernkop kunnen dragen. Seoel had in mei voor het eerst in ruim een jaar weer contacten toegestaan tussen binnnenlandse organisaties en Noord-Korea. De groep Korean Sharing Movement wilde onder andere muskietennetten en antimuggenmiddelen leveren. De stap was een teken dat de nieuwe, linksliberale regering van Zuid-Korea ondanks de verhoogde spanningen weer meer toenadering met Noord-Korea wil zoeken.