Er zijn nog geen details over welk type projectiel is afgevuurd en over hoeveel het juist gaat, meldt de generale staf aan het Zuid-Koreaanse nieuwsagentschap Yonhap. De Amerikaanse zender CNN bericht op basis van een functionaris dat het om twee ballistische raketten ging.

Het is al de tweede raketlancering door Noord-Korea in minder dan een week tijd. Zondag nog vuurde het land twee kruisraketten af, de eerste rakettest door Pyongyang sinds Joe Biden president van de Verenigde Staten is. Die lanceringen gebeurden kort na het bezoek aan Seoel van twee Amerikaanse ministers.

In tegenstelling tot ballistische raketten, zijn kruisraketten niet verboden door resoluties van de VN-Veiligheidsraad. Volgens een Amerikaanse regeringsverantwoordelijke maakten de lanceringen van afgelopen weekend deel uit van de 'normale testen' die niet in overtreding zijn met de resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

Reactie Japan

Volgens de Japanse premier Yoshihide Suga gaat het om ballistische raketten. Japan veroordeelt ten strengste de raketlanceringen.

'De lancering bedreigt de vrede en stabiliteit van ons land en de regio, en was een duidelijke schending van de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties', aldus Suga op een persconferentie.

Volgens het Japanse ministerie van Defensie was de eerste raket afgevuurd om 22.06 uur GMT (23.06 uur Belgische tijd) en volgde de tweede amper een half uur later.

De projectielen zijn in de Japanse Zee afgevuurd.

Er zijn nog geen details over welk type projectiel is afgevuurd en over hoeveel het juist gaat, meldt de generale staf aan het Zuid-Koreaanse nieuwsagentschap Yonhap. De Amerikaanse zender CNN bericht op basis van een functionaris dat het om twee ballistische raketten ging. Het is al de tweede raketlancering door Noord-Korea in minder dan een week tijd. Zondag nog vuurde het land twee kruisraketten af, de eerste rakettest door Pyongyang sinds Joe Biden president van de Verenigde Staten is. Die lanceringen gebeurden kort na het bezoek aan Seoel van twee Amerikaanse ministers. In tegenstelling tot ballistische raketten, zijn kruisraketten niet verboden door resoluties van de VN-Veiligheidsraad. Volgens een Amerikaanse regeringsverantwoordelijke maakten de lanceringen van afgelopen weekend deel uit van de 'normale testen' die niet in overtreding zijn met de resoluties van de VN-Veiligheidsraad.Volgens de Japanse premier Yoshihide Suga gaat het om ballistische raketten. Japan veroordeelt ten strengste de raketlanceringen.'De lancering bedreigt de vrede en stabiliteit van ons land en de regio, en was een duidelijke schending van de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties', aldus Suga op een persconferentie. Volgens het Japanse ministerie van Defensie was de eerste raket afgevuurd om 22.06 uur GMT (23.06 uur Belgische tijd) en volgde de tweede amper een half uur later.De projectielen zijn in de Japanse Zee afgevuurd.