Noord-Korea vuurt opnieuw ballistische raket af, Amerikaanse vasteland is nu haalbaar

28/11/17 om 19:47 - Bijgewerkt op 29/11/17 om 05:34

Bron: Belga

Noord-Korea zegt dat het met succes een nieuwe raket heeft getest die het Amerikaanse vasteland binnen bereik heeft. Dat meldt het Zuid-Koreaanse nieuwsagentschap Yonhap, dat een bericht op de door de staat gecontroleerde Noord-Koreaanse radio citeert.

Noord-Korea vuurt opnieuw ballistische raket af, Amerikaanse vasteland is nu haalbaar

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un © REUTERS

Het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap beroept zich op de Zuid-Koreaanse strijdkrachten. Ook de Amerikaanse regering heeft de raketlancering bevestigd. Woordvoerster Sarah Sanders van het Witte Huis verklaarde op Twitter dat president Donald Trump op de hoogte is gebracht van de situatie, nog toen de raket in de lucht was.

Traject

De raket vloog volgens Japanse vaststellingen ongeveer 50 minuten en zou in de Japanse economische zone in zee zijn neergestort. Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo.

Volgens Zuid-Koreaanse vaststellingen vloog de raket 960 kilometer ver en op een hoogte van 4.500 kilometer, aldus Yonhap. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in riep zijn veiligheidsraad bijeen voor een crisisberaad in Seoel.

Gisteren al waren er berichten uit Japan dat er aanwijzingen waren dat het regime in Pyongyang een nieuwe rakettest aan het voorbereiden was.

Schending

Noord-Korea heeft die jaar al verschillende raketten afgevuurd, waaronder voor het eerst een intercontinentale ballistische raket en een raket die over Japans grondgebied vloog.

De raketlanceringen zijn een schending van VN-sancties en hebben de spanningen met de Verenigde Staten naar een kookpunt gebracht.

De VN Veiligheidsraad komt woensdag in spoedzitting bij elkaar.

Lees meer over:

Onze partners