Noord-Korea heeft artillerie- en strategische raketeenheden opgedragen zich voor te bereiden op een aanval op militaire basissen op de eilanden Guam en Hawaii in de Stille Oceaan en op het Amerikaanse vasteland.

Dat heeft het officiële Noord-Koreaanse staatsmedium KCNA bekendgemaakt.

Ernstig

Deskundigen geloven niet dat Noord-Korea over de technologie beschikt om een projectiel te lanceren dat het vasteland van de Verenigde Staten kan raken. Wel is het regime in staat om met raketten van middellange afstand Amerikaanse militaire basissen in de regio te treffen.

Op Guam (zie kaartje onderaan) nemen ze dreiging alvast ernstig. Senator Brant McCreadie heeft de regering van het eiland opgeroepen om de bevolking voor te bereiden op een 'worstcasescenario'.

Oorlogsdreiging

De nieuwste oorlogsdreiging van Noord-Korea komt er dag op dag drie jaar nadat het Zuid-Koreaanse oorlogsschip Cheonan zonk, nabij de betwiste zeegrens tussen beide aartsrivalen. Bij het incident kwamen 46 bemanningsleden om het leven. Volgens Seoul werd het schip geraakt door een Noord-Koreaanse torpedo, maar Pyongyang heeft dat steeds ontkend.

De spanningen op het Koreaanse schiereiland zijn de voorbije weken flink opgelopen, na de kernproef van het noorden op 12 februari. In een reactie verscherpte de VN de sancties tegen Noord-Korea, tot grote woede van Pyongyang. Ook de gezamenlijke militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea zijn een doorn in het oog van Noord-Korea.

Guam:

Grotere kaart weergeven

Noord-Korea heeft artillerie- en strategische raketeenheden opgedragen zich voor te bereiden op een aanval op militaire basissen op de eilanden Guam en Hawaii in de Stille Oceaan en op het Amerikaanse vasteland. Dat heeft het officiële Noord-Koreaanse staatsmedium KCNA bekendgemaakt. Ernstig Deskundigen geloven niet dat Noord-Korea over de technologie beschikt om een projectiel te lanceren dat het vasteland van de Verenigde Staten kan raken. Wel is het regime in staat om met raketten van middellange afstand Amerikaanse militaire basissen in de regio te treffen. Op Guam (zie kaartje onderaan) nemen ze dreiging alvast ernstig. Senator Brant McCreadie heeft de regering van het eiland opgeroepen om de bevolking voor te bereiden op een 'worstcasescenario'. Oorlogsdreiging De nieuwste oorlogsdreiging van Noord-Korea komt er dag op dag drie jaar nadat het Zuid-Koreaanse oorlogsschip Cheonan zonk, nabij de betwiste zeegrens tussen beide aartsrivalen. Bij het incident kwamen 46 bemanningsleden om het leven. Volgens Seoul werd het schip geraakt door een Noord-Koreaanse torpedo, maar Pyongyang heeft dat steeds ontkend. De spanningen op het Koreaanse schiereiland zijn de voorbije weken flink opgelopen, na de kernproef van het noorden op 12 februari. In een reactie verscherpte de VN de sancties tegen Noord-Korea, tot grote woede van Pyongyang. Ook de gezamenlijke militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea zijn een doorn in het oog van Noord-Korea. Guam:Grotere kaart weergeven