Noord-Korea schiet opnieuw ‘ongeïdentificeerd projectiel’ af

Kim Jong-un krijgt nieuwe titel © belga

Noord-Korea heeft volgens het Zuid-Koreaanse leger een “ongeïdentificeerd projectiel” afgevuurd. Dat schrijft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap vrijdag. Het geschut vloog naar het oosten in de richting van de Japanse Zee, aldus de generale staf van de Zuid-Koreaanse strijdkrachten.

Hoe ver het projectiel vloog en of het om een nieuwe test van een ballistische raket ging, blijft onduidelijk. De nieuwe lancering volgt op twee recente lanceringen van hypersonische raketten. Die kunnen tijdens de vlucht van koers veranderen, waardoor ze moeilijker op te sporen en te onderscheppen zijn. De Japanse overheid bevestigde ook een Noord-Koreaanse lancering te hebben vastgesteld. Volgens het Japanse ministerie van Defensie gaat het wel om een ‘ballistische raket’, aldus de Japanse zender NHK.

VN-resoluties verbieden Noord-Korea echter om tests uit te voeren met zulke raketten, die een kernkop kunnen dragen. Zulke raketten volgen een ballistisch traject en kunnen vanop verschillende platformen worden afgevuurd, zoals schepen, vliegtuigen en vanop land. De Verenigde Staten kondigden al aan dat ze hun veertien partners in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zullen voorstellen om nieuwe internationale sancties tegen Noord-Korea vast te stellen naar aanleiding van de ballistische raketlanceringen.

Partner Content