Noord-Korea: 'Sancties vormen schending van soe­ve­rei­ni­teit'

07/08/17 om 10:30 - Bijgewerkt om 14:23

Bron: Belga

De sancties tegen Noord-Korea die de VN-Veiligheidsraad zaterdag nam, vormen een 'schending van onze soe­ve­rei­ni­teit', aldus Pyongyang in een communiqué dat het persbureau KCNA maandag publiceerde. Zolang het land bedreigd wordt door de Verenigde Staten is het niet van plan te onderhandelen over zijn kern- en ballistiek programma. 'Pyongyang zet geen stap achteruit wat betreft de versterking van zijn nucleaire macht.'

Noord-Korea: 'Sancties vormen schending van soe­ve­rei­ni­teit'

© Reuters

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zei vanuit Manilla, waar hij een veiligheidstop van de Asean-landen (associatie van Zuidoost-Aziatische landen) bijwoont, dat Noord-Korea moet afzien van nieuwe rakettentests. 'Het beste signaal dat Noord-Korea kan tonen om aan te geven dat het klaar is voor onderhandelingen, zou zijn te stoppen met de raketlanceringen', zei Tillerson. Binnen hoeveel dagen of weken een einde moet komen aan die lanceringen, wilde Tillerson niet kwijt.

Dat de hele VN-Veiligheidsraad zich achter de sancties schaarde, is voor Tillerson het beste bewijs dat de rest van de planeet haar geduld verloren heeft met de nucleaire ambities van Pyongyang.

De sancties zouden Noord-Korea tot een miljard dollar exportinkomsten kunnen kosten. Pyongyang bedreigde Washington, dat de pen vasthield, dat het land 'het duizendvoud van de prijs voor hun misdaad zal betalen'. 'Als de Verenigde Staten denken dat ze veilig zijn omdat een oceaan ons van hen scheidt, dan maken ze een zware vergissing.'

Pyongyang veegt aanbod van Seoel om te onderhandelen van tafel

Noord-Korea heeft een voorstel van Seoel om te gaan onderhandelen van tafel geveegd. In de Filipijnse hoofdstad Manilla hadden de ministers van Buitenlandse Zaken van de twee buurlanden, in aanloop naar een regionaal forum, een zeldzame, korte, ontmoeting, meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Afgelopen weekend stemde de hele VN-Veiligheidsraad in met verstrengde sancties tegen Noord-Korea.

De Zuid-Koreaanse minister Kang Kyung-wha riep Pyongyang op in te gaan op hun voorstel tot dialoog. Zuid-Korea deed al verschillende keren zo'n aanbod, in de hoop de spanningen op het schiereiland te doen afnemen. Het gesprek duurde amper drie minuten, maar de ministers schudden elkaar wel de hand.

Maar volgens Yonhap, dat een bron op het Zuid-Koreaans ministerie van Buitenlandse zaken citeert, antwoordde de Noord-Koreaan Ri Hong-yo dat de voorstellen van Seoel niet oprecht waren. 'Rekening houdend met de huidige situatie, waarin het Zuiden collaboreert met de Verenigde Staten om de druk op het Noorden te verhogen, zijn zulke voorstellen niet oprecht.'

In Manilla zijn dezer dagen de ministers van Buitenlandse Zaken van de betrokken landen aanwezig, voor een veiligheidstop van Asean (Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties).

Na twee pogingen om intercontinentale raketten af te vuren, hebben China en de Verenigde Staten de druk op Noord-Korea aanzienlijk verhoogd. Sancties die de Veiligheidsraad zaterdag nam zullen de export van het communistische land bijzonder hard raken: de sancties kunnen het Aziatische land naar schatting jaarlijks een miljard dollar kosten.

In een telefoongesprek, in de nacht van zondag op maandag Belgische tijd, tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in riep die laatste nogmaals op tot een 'vredevolle en diplomatieke oplossing' voor de crisis.

Onze partners