Noord-Korea lanceert ballistische raket, die terechtkomt in Japanse economische zone

Een vrouw in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel loopt voorbij een tv-scherm met nieuws over de Noord-Koreaanse raketten. © Reuters

Noord-Korea heeft vrijdag voor de tweede keer in twee dagen een “ongeïdentificeerde ballistische raket” afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse leger. De raket lijkt neergekomen te zijn in de Japanse economische zone (EEZ).

Het Zuid-Koreaanse leger ontdekte de “lancering van een ongeïdentificeerde ballistische raket in oostelijke richting”, klinkt het. Volgens Seoel gaat het mogelijk om een intercontinentale langeafstandsraket, een type wapen dat een zeer grote afstand af kan leggen.  De Japanse premier Fumio Kishida laat weten dat de raket in Japanse economische zone (EEZ) lijkt terechtgekomen te zijn. Hij noemt de lancering “absoluut onacceptabel”.

Volgens het Japanse ministerie van Defensie werd de raket rond 10.14 uur plaatseijke tijd (02.14 uur Belgische tijd) vanaf de westkust van het Koreaanse schiereiland in oostelijke richting afgevuurd, meldt Kyodo. Donderdag vuurde Pyongyang nog een ballistische raket af. Die kwam volgens Seoel terecht in de Japanse Zee. Die lancering volgde op het dreigement van het land met zwaardere militaire acties te komen als de Verenigde Staten oefeningen blijven houden in de regio.

Partner Content