Noord-Korea: ‘Kim en Trump gaan vruchtbare gesprekken over denuclearisatie voortzetten’

Donald Trump en Kim Jong-un schudden elkaar de hand, 28 februari 2019. © Reuters

Kim Jong-un en Donald Trump zijn overeengekomen om ‘hun vruchtbare gesprekken over de denuclearisatie op het Koreaans schiereiland voort te zetten’. Dat heeft het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KCNA vrijdag verklaard.

Ook willen beide leiders de relaties tussen beide landen blijven verbeteren, aldus KCNA nog. Het agentschap geeft geen commentaar over het uitblijven van een akkoord tijdens de top.

Trump en Kim zagen elkaar woensdag en donderdag in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. De ontmoeting zou twee dagen duren, maar het programma werd onverwacht ingekort. De twee gingen uiteen zonder nucleair akkoord.

Op een persconferentie achteraf had Trump gezegd dat Noord-Korea alle sancties opgeheven wil zien, maar dat de Verenigde Staten dat niet konden toelaten. De president voegde er wel aan toe dat de deur voor nieuwe onderhandelingen nog altijd open staat.

Volgens de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho had Kim gevraagd om de sancties gedeeltelijk op te heffen. In ruil zou Pyongyang een punt zetten achter de tests van nucleaire wapens en lange-afstandsraketten en de ontmanteling van de belangrijkste nucleaire faciliteit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content