De troepen moeten volgens het persagentschap in staat van paraatheid zijn en klaar om ten strijde te trekken en "verrassingsoperaties" uit te voeren.

De mededeling volgt enkele uren na een uitzonderlijke uitwisseling van schoten aan de grens.

Zuid-Korea lanceerde enkele tientallen artillerieschoten in reactie op een Noord-Koreaanse poging om Zuid-Koreaanse luidsprekers aan diggelen te schieten. Voor zover bekend vielen bij de beschietingen geen gewonden.

Landmijn

De spanningen lopen op sinds een Zuid-Koreaanse patrouille op 4 augustus in de gedemilitariseerde zone op een mijn liep. Twee soldaten liepen serieuze verwondingen op. De Zuid-Koreanen geloven dat de Noord-Koreanen doelbewust de patrouille route hadden ondermijnd, wat Noord-Korea ontkent.

In reactie herbegon Zuid-Korea met luidruchtige anti-Noord-Koreaanse propagandaboodschappen aan de grens.

Noord-Korea noemde die actie "een oorlogsverklaring", dreigde ermee de luidsprekers op te blazen en "zonder onderscheid" toe te slaan, en stelde een ultimatum. Als de luidsprekers niet binnen de 48 uur zijn verwijderd, zouden er gevolgen zijn. Dat ultimatum loopt zaterdag af.

(Belga/RR)

De troepen moeten volgens het persagentschap in staat van paraatheid zijn en klaar om ten strijde te trekken en "verrassingsoperaties" uit te voeren.De mededeling volgt enkele uren na een uitzonderlijke uitwisseling van schoten aan de grens.Zuid-Korea lanceerde enkele tientallen artillerieschoten in reactie op een Noord-Koreaanse poging om Zuid-Koreaanse luidsprekers aan diggelen te schieten. Voor zover bekend vielen bij de beschietingen geen gewonden.De spanningen lopen op sinds een Zuid-Koreaanse patrouille op 4 augustus in de gedemilitariseerde zone op een mijn liep. Twee soldaten liepen serieuze verwondingen op. De Zuid-Koreanen geloven dat de Noord-Koreanen doelbewust de patrouille route hadden ondermijnd, wat Noord-Korea ontkent.In reactie herbegon Zuid-Korea met luidruchtige anti-Noord-Koreaanse propagandaboodschappen aan de grens. Noord-Korea noemde die actie "een oorlogsverklaring", dreigde ermee de luidsprekers op te blazen en "zonder onderscheid" toe te slaan, en stelde een ultimatum. Als de luidsprekers niet binnen de 48 uur zijn verwijderd, zouden er gevolgen zijn. Dat ultimatum loopt zaterdag af.(Belga/RR)