De Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Kim Kye-gwan zegt in een mededeling verspreid door het staatspersagentschap KCNA dat Pyongyang 'op eender welk moment en op eender welke manier' in dialoog wil gaan met de Verenigde Staten.

'De plotselinge aankondiging van de annulering van de ontmoeting is voor ons onverwacht en we kunnen die enkel betreurenswaardig noemen', aldus Kim. 'We waren onder de indruk van de pogingen van president Trump, ongekend onder elke andere president, om een historische top tussen Noord-Korea en de VS op te zetten', zegt hij verder.

Donald Trump besliste dinsdag onverwacht om de topontmoeting met Kim Jong-un, die gepland was op 12 juni in Singapore, te annuleren. Als reden wees de Amerikaanse president op de 'enorme woede' en 'openlijke vijandigheid' in recente verklaringen van het regime in Noord-Korea. Hij zei dat het Amerikaanse leger klaar is om in te grijpen, maar gaf toch ook te kennen dat hij Kim ooit hoopt te ontmoeten.

Noord-Korea had donderdag juist buitenlandse journalisten uitgenodigd om aanwezig te zijn bij het opblazen van zijn nucleaire site in Punggye-ri. Daar werd in september voor het laatst een atoomproef gehouden, mogelijk met een waterstofbom.

Reactie Zuid-Korea

Na de mededeling van Pyongyang, benadrukte de Zuid-Koreaanse minister van Unificatie Cho Myoung-gyon vrijdag dat Seoel nog steeds bereid is om het akkoord te implementeren dat vorige maand is afgesloten op de historische top tussen Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, in Panmunjeom, in de gedemilitariseerde zone tussen beide Korea's.

'Onze regering zal zijn deel doen door de Verklaring van Panmunjeom uit te voeren', luidt het. 'Het lijkt erop dat Noord-Korea oprecht blijft in het implementeren van het akkoord en in zijn inspanningen voor denuclearisering en het bereiken van vrede.'

Japan schaarde zich dan weer aan de zijde van de VS. Buitenlandminister Taro Kono begrijpt de beslissing van Trump en zegt dat het 'betekenisloos is om een Amerikaans-Noord-Koreaanse top te houden zonder resultaat'. 'We zullen blijven samenwerken met de Verenigde Staten om vruchtbare gesprekken te houden om de denuclearisering van Noord-Korea op te lossen.' Hij benadrukt daarnaast dat er een oplossing moet komen voor de Japanners die worden vastgehouden door Pyongyang.

Vanuit China kwam verzoenende taal na de toenadering van Noord-Korea. Washington en Pyongyang 'moeten in contact blijven en samenwerken aan dezelfde doelen', namelijk 'een einde aan de vijandigheden en een denuclearisering', klinkt het in een staatskrant. Kim heeft wel gelijk om boos te zijn na de uitlatingen van Pence, luidt het nog.

De Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Kim Kye-gwan zegt in een mededeling verspreid door het staatspersagentschap KCNA dat Pyongyang 'op eender welk moment en op eender welke manier' in dialoog wil gaan met de Verenigde Staten. 'De plotselinge aankondiging van de annulering van de ontmoeting is voor ons onverwacht en we kunnen die enkel betreurenswaardig noemen', aldus Kim. 'We waren onder de indruk van de pogingen van president Trump, ongekend onder elke andere president, om een historische top tussen Noord-Korea en de VS op te zetten', zegt hij verder.Donald Trump besliste dinsdag onverwacht om de topontmoeting met Kim Jong-un, die gepland was op 12 juni in Singapore, te annuleren. Als reden wees de Amerikaanse president op de 'enorme woede' en 'openlijke vijandigheid' in recente verklaringen van het regime in Noord-Korea. Hij zei dat het Amerikaanse leger klaar is om in te grijpen, maar gaf toch ook te kennen dat hij Kim ooit hoopt te ontmoeten. Noord-Korea had donderdag juist buitenlandse journalisten uitgenodigd om aanwezig te zijn bij het opblazen van zijn nucleaire site in Punggye-ri. Daar werd in september voor het laatst een atoomproef gehouden, mogelijk met een waterstofbom.Na de mededeling van Pyongyang, benadrukte de Zuid-Koreaanse minister van Unificatie Cho Myoung-gyon vrijdag dat Seoel nog steeds bereid is om het akkoord te implementeren dat vorige maand is afgesloten op de historische top tussen Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, in Panmunjeom, in de gedemilitariseerde zone tussen beide Korea's. 'Onze regering zal zijn deel doen door de Verklaring van Panmunjeom uit te voeren', luidt het. 'Het lijkt erop dat Noord-Korea oprecht blijft in het implementeren van het akkoord en in zijn inspanningen voor denuclearisering en het bereiken van vrede.' Japan schaarde zich dan weer aan de zijde van de VS. Buitenlandminister Taro Kono begrijpt de beslissing van Trump en zegt dat het 'betekenisloos is om een Amerikaans-Noord-Koreaanse top te houden zonder resultaat'. 'We zullen blijven samenwerken met de Verenigde Staten om vruchtbare gesprekken te houden om de denuclearisering van Noord-Korea op te lossen.' Hij benadrukt daarnaast dat er een oplossing moet komen voor de Japanners die worden vastgehouden door Pyongyang. Vanuit China kwam verzoenende taal na de toenadering van Noord-Korea. Washington en Pyongyang 'moeten in contact blijven en samenwerken aan dezelfde doelen', namelijk 'een einde aan de vijandigheden en een denuclearisering', klinkt het in een staatskrant. Kim heeft wel gelijk om boos te zijn na de uitlatingen van Pence, luidt het nog.