Noord-Korea: ‘Het regime snapt perfect dat het inzetten van kernwapens gelijkstaat met zelfvernietiging’

'Kim Jong-un is erin geslaagd een straatarm land als Noord-Korea op de kaart te zetten.' © Belga Image
Jeroen Zuallaert

Volgens Koreakenner Sico Van der Meer van het Instituut Clingendael moeten we met Noord-Korea blijven praten.

3 SEPTEMBER 2017

Noord-Korea meldt dat het met succes een waterstofbom heeft getest die gemonteerd kan worden op een langeafstandsraket. Daarmee zet Kim Jong-un zijn nucleaire ambities in de verf.

Sico Van der Meer: De Noord-Koreanen hebben het afgelopen jaar een enorme stap vooruit gezet. Ze hebben hun kernwapens geperfectioneerd en hun langeafstandsraketten zodanig verbeterd dat ze in staat zijn om sommige Amerikaanse steden te treffen. Ze kunnen ook de Zuid-Koreaanse miljoenenstad Seoul met de grond gelijk maken. Eigenlijk is Noord-Korea nu onkwetsbaar.

Acht u het mogelijk dat Noord-Korea zijn kernwapens ooit inzet?

Van der Meer: Net als de andere acht kernmachten ziet Noord-Korea zijn kernwapens als een afschrikkingsmiddel. Het regime snapt perfect dat het inzetten van kernwapens gelijkstaat met zelfvernietiging. Het enige verschil is dat Noord-Korea niet echt een stabiel land is. Het is dus niet uitgesloten dat het regime vreemd zal reageren als het onder druk komt te staan.

Hoe schat u Kim Jong-un in als leider?

Van der Meer: In de media wordt hij vaak weggezet als een irrationele gek, maar dat is hij dus niet. Vanuit strategisch standpunt moet je juist bewondering hebben voor de manier waarop hij erin geslaagd is een straatarm land als Noord-Korea op de kaart te zetten. Dat wijst duidelijk op een rationeel, weloverwogen beleid. Alles is geprobeerd: dreigementen, sancties, embargo’s, en het heeft niets uitgemaakt. Militair ingrijpen is nooit een optie geweest, omdat Noord-Korea er altijd mee gedreigd heeft Seoul plat te gooien.

Trump speelt Noord-Korea in de kaart

President Trump daagde Noord-Korea geregeld uit via Twitter. Hoe riskant is dat?

Van der Meer:Trump is een nieuwe factor die Noord-Korea enorm in de kaart speelt. De tweets waarin hij belooft Noord-Korea met ‘fire and fury’ te zullen temmen, worden gebruikt in de propaganda van het regime: steun de Grote Leider, want hij is de enige die u kan beschermen tegen deze gek.

Trump verwijt China dat het veel meer kan doen om Noord-Korea onder druk te zetten. Heeft hij gelijk?

Van der Meer: China is een bondgenoot tegen wil en dank, want ook China wordt bedreigd door Noord-Korea. Het heeft er alles aan gedaan om Noord-Korea op andere gedachten te brengen.

Hoe moeten we met deze situatie omgaan? Gelooft u in onderhandelingen?

Van der Meer: Er is geen enkele optie meer om Noord-Korea van kernwapens af te houden. Het is een regime dat zich niet aan afspraken houdt, dus praten heeft geen zin. Het is wel belangrijk om diplomatieke relaties te blijven houden, al was het maar om misverstanden te voorkomen. We moeten Noord-Korea duidelijk maken dat het niet bedreigd wordt.

Vindt u het verbazend dat dit nieuws in Zuid-Korea eigenlijk nauwelijks voor maatschappelijke onrust heeft gezorgd?

Van der Meer: In zekere zin is dit business as usual voor de Zuid-Koreanen. In het verleden pleegde Noord-Korea terreuraanslagen of moordaanslagen op de Zuid- Koreaanse president: in vergelijking daarmee is de dreiging nu een stuk minder concreet. Het is ook een soort overlevingsreflex: als je elke dag zou herinneren aan de dreiging uit het Noorden, word je op den duur gek.

Partner Content