Noord-Korea dreigt met raketaanval op Amerikaanse eiland Guam

© Reuters

Het staatspersagentschap KCNA liet woensdagochtend lokale tijd weten dat het Noord-Koreaanse leger onderzoekt of het Guam, een Amerikaans territorium in de Stille Oceaan, met een middelangeafstandsraket kan raken.

De aanval kan er elk moment komen, als leider Kim Jong-Un groen licht geeft, aldus een woordvoerder van het leger. De aanval zou worden uitgevoerd met middellangeafstandsraketten (Hwasong-12).

De aankondiging komt luttele uren nadat president Donald Trump dreigde Noord-Korea met ongekende furie te bevechten als het zou durven aanvallen.

Guam is een belangrijke militaire basis voor de VS, waar duizenden Amerikaanse militairen gevestigd zijn.

CNN citeert een verklaring van een woordvoerder van het Noord-Koreaanse leger, waarin onder andere stond dat ‘recente Amerikaanse militaire manoeuvres, inclusief een intercontinentale rakettest en een vlucht door Koreaans luchtgebied afgelopen maandag, “mogelijk een gevaarlijk conflict uitlokken”‘.

De verklaring zou specifiek een mogelijke raketaanval op de Anderson luchtvaartbasis noemen, ‘waar de gestationeerde Amerikaanse bommenvliegtuigen op de zenuwen van Noord-Korea werken en het land bedreigen en chanteren door frequente bezoeken aan het luchtruim boven Zuid-Korea.’

Partner Content