Kim Jong-un deed dat nadat twee Amerikaanse B2-bommenwerpers langs het Koreaanse schiereiland waren gevlogen. De bommenwerpers, die kunnen worden voorzien van kernwapens, zijn zo goed als onzichtbaar voor de radar en namen deel aan een grote oefening van de legers van de VS en Zuid-Korea. Ze vlogen vanuit de VS naar Zuid-Korea en lieten daar oefenbommen vallen.

Rode telefoonlijn verbroken

Het is het zoveelste stadium in het incident tussen Seoel en Washington enerzijds en Pyongyang anderzijds. Noord-Korea maakte woensdag bekend dat zijn leger de directe telefoonverbinding met het leger van Zuid-Korea afsluit. Verscheidene dagen geleden sloot Noord-Korea de 'rode telefoonlijn' tussen de regeringen van de twee landen al af en dreigde het met een nucleaire aanval op Zuid-Korea en diens bondgenoot de VS.

"Vanaf nu is alle militaire communicatie tussen Noord en Zuid afgesloten. In een situatie waarin op elk ogenblik een oorlog kan uitbreken, is het niet meer nodig deze communicatie in stand te houden", meldde het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA op gezag van een hoge legerofficier.

VS buiten bereik, Zuid-Korea niet

Ondanks de geslaagde lancering van een raket op 12 december, oordelen deskundigen dat Pyongyang nog veraf staat van de technologie om een projectiel te lanceren dat de Verenigde Staten kan raken. Ook zouden Hawaï en Guam buiten het bereik liggen van Noord-Koreaanse raketten op de middellange afstand, maar die kunnen dan wel basissen in Japan en Zuid-Korea treffen.

Vorige week verstevigden Seoel en Washington hun militaire samenwerking. En twee weken geleden dreigde Noord-Korea dan weer Amerikaanse basissen in Japan en op Guam aan te vallen, als antwoord op de B-52-bommenwerpers die boven Zuid-Korea vlogen. (Belga/TV)

Kim Jong-un deed dat nadat twee Amerikaanse B2-bommenwerpers langs het Koreaanse schiereiland waren gevlogen. De bommenwerpers, die kunnen worden voorzien van kernwapens, zijn zo goed als onzichtbaar voor de radar en namen deel aan een grote oefening van de legers van de VS en Zuid-Korea. Ze vlogen vanuit de VS naar Zuid-Korea en lieten daar oefenbommen vallen.Rode telefoonlijn verbroken Het is het zoveelste stadium in het incident tussen Seoel en Washington enerzijds en Pyongyang anderzijds. Noord-Korea maakte woensdag bekend dat zijn leger de directe telefoonverbinding met het leger van Zuid-Korea afsluit. Verscheidene dagen geleden sloot Noord-Korea de 'rode telefoonlijn' tussen de regeringen van de twee landen al af en dreigde het met een nucleaire aanval op Zuid-Korea en diens bondgenoot de VS. "Vanaf nu is alle militaire communicatie tussen Noord en Zuid afgesloten. In een situatie waarin op elk ogenblik een oorlog kan uitbreken, is het niet meer nodig deze communicatie in stand te houden", meldde het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA op gezag van een hoge legerofficier.VS buiten bereik, Zuid-Korea niet Ondanks de geslaagde lancering van een raket op 12 december, oordelen deskundigen dat Pyongyang nog veraf staat van de technologie om een projectiel te lanceren dat de Verenigde Staten kan raken. Ook zouden Hawaï en Guam buiten het bereik liggen van Noord-Koreaanse raketten op de middellange afstand, maar die kunnen dan wel basissen in Japan en Zuid-Korea treffen. Vorige week verstevigden Seoel en Washington hun militaire samenwerking. En twee weken geleden dreigde Noord-Korea dan weer Amerikaanse basissen in Japan en op Guam aan te vallen, als antwoord op de B-52-bommenwerpers die boven Zuid-Korea vlogen. (Belga/TV)