Noord-Ierland: Unionistische leider stapt na drie weken op

Edwin Poots (rechts) met Paul Givan op 3 juni 2021

Edwin Poots, de leider van de Noord-Ierse unionistische partij DUP, heeft zijn ontslag aangekondigd. Poots, die nauwelijks drie weken in functie was, kreeg donderdag tijdens een partijbijeenkomst af te rekenen met forse tegenkanting.

Poots had donderdag Paul Givan aangeduid als nieuwe eerste minister van Noord-Ierland. Met die benoeming ging hij in tegen de wil van een groot deel van zijn fractie. Maar ook een compromis dat Poots met de republikeinse partij Sinn Féin had gesloten over het statuut van de Ierse taal in het Britse gebied, leidde tot wrevel binnen de DUP. Na afloop van een bewogen bijeenkomst op het hoofdkwartier van de partij in Belfast, besliste Poots donderdagavond om zich terug te trekken als partijleider. ‘Ik heb de partijvoorzitter gevraagd een verkiezingsprocedure binnen de partij op gang te brengen om een nieuwe leider van de Democratic Unionist Party te kunnen kiezen’, zo liet hij via een mededeling weten. ‘De partij heeft me gevraagd aan te blijven tot mijn opvolger is gekozen.’

Volgens de Britse omroep BBC werd tijdens de bijeenkomst gedreigd met een motie van wantrouwen, maar is het uiteindelijk niet tot een stemming gekomen. Bronnen binnen de partij zeggen dat het tijdens de vergadering al snel duidelijk werd dat Poots best zelf ontslag nam.

De toestand in Noord-Ierland is ingewikkelder en meer gespannen geworden sinds de brexit.

Partner Content