Noodtoestand uitgeroepen in Californië vanwege apenpokken

Gavin Newsom © Getty Images

In de Amerikaanse staat Californië is de noodtoestand afgekondigd vanwege de verspreiding van de apenpokken. Gouverneur Gavin Newsom hoopt, door de noodtoestand uit te roepen, de vaccinatie-inspanningen van de staat te stimuleren.

“De staat werkt op alle niveaus van de uitvoerende macht om de verspreiding van het virus te vertragen”, zei Newsom. Daarbij wordt gebruik gemaakt van testcapaciteit, contacttracing en samenwerkingen met gemeenschappen die tijdens de pandemie versterk werden. “Zo verzekeren we dat zij die het meeste risico lopen onze focus zijn voor vaccins, behandeling en hulpverlening”, klonk het.

Er zijn op dit moment al ruim 25.000 vaccindosissen toegediend in Californië, op een totaal van 61.000 ontvangen vaccins. “We blijven in nauw contact met de federale regering om meer vaccins te verkrijgen, om mensen bewuster te maken van de risico’s en om de LGBTQ-gemeenschap bij te staan in haar strijd tegen stigmatisering.”

De opschaling naar de noodtoestand maakt het makkelijker voor de staat om zijn antwoord op de uitbraak te coördineren, en laat ook toe aan ambulanciers om vaccins toe te dienen.
Volgens de meest recente gegevens zijn al iets meer dan 800 besmettingen met de apenpokken geregistreerd in de Amerikaanse deelstaat. Van die besmettingen werd 98 pct vastgesteld bij mannen, voor de overgrote meerderheid mannen die deel uitmaken van de LGBTQ-gemeenschap.

Partner Content