Noodtoestand door bosbranden in Californië

© Reuters

In het noorden Californië is de noodtoestand afgekondigd als gevolg van de vele bosbranden die de regio teisteren. Ook in Washington, Idaho en Montana vecht men tegen de vlammen.

De gouverneur van Californië, Jerry Brown, riep de noodtoestand af in de regio’s Plumas, Shasta en Tehama. De grootste brand, “Ponderosa” gedoopt, legde al een vijftigtal gebouwen in de as en bedreigt nog meer dan 200 andere woningen. De vlammen vernietigden ook al ongeveer 10.000 hectare vegetatie.

De brand, die door meer dan 2.100 brandweermannen wordt bestreden was woensdagmiddag voor 50 procent onder controle. Een andere brand, “Chips” genaamd, vernielde in de regio Plumas al meer dan 25.000 hectare en is voor 23 procent onder controle.

51 huizen afgebrand

In de staat Idaho hebben de bosbranden meer dan 76.000 hectare vegetatie in vlammen doen opgaan en in Washington heeft een brand op amper een honderdtal kilometer van Seattle 51 huizen in de as gelegd. Het vuur vernielde er al bijna 9.500 hectare, maar was woensdag voor 90 procent onder controle.

De afgelopen zomer was bijzonder moeilijk voor de Amerikaanse brandweer, die onder andere in juni werd geconfronteerd met desastreuze bosbranden in de staat Colorado, waarbij twee mensen omkwamen en maar liefst 350 huizen in vlammen opgingen.

Oregon ergst getroffen

Sinds begin dit jaar ging er in de VS in totaal bijna 2,8 miljoen hectare vegetatie verloren. Het gaat om 220.000 hectare in Californië, 308.000 in Montana en Nevada, 435.000 in Idaho en 470.000 hectare in Oregon, de ergst getroffen staat. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content