De pas goedgekeurde wet moet voorkomen dat een bankrun ontstaat als de Cypriotische banken hun deuren weer openen. De Cypriotische krijgt de bevoegdheid om maatregelen te nemen om de kapitaalstromen aan banden te leggen.

Ook werd ingestemd met de oprichting van een speciaal "solidariteitsfonds" dat een basis moet worden voor de uitgifte van noodleningen. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat Cyprus in aanmerking kan komen voor Europese noodsteun.

Heffing

Er wordt nog onderhandeld over een heffing op het spaargeld op de Cypriotische banken. Het zou gaan om een heffing op rekeningen met meer dan 100.000 euro. Daarover zou pas zaterdag gestemd worden.

De parlementsleden praten voorts over plannen om de zwakke Cypriotische bankensector te herstructureren. Daarbij wordt gemikt op de oprichting van een "bad bank" waarin slechte leningen kunnen worden ondergebracht.

Eerder op de dag werd al bekend dat Cypriotische banken hun vestigingen in Griekenland verkopen aan de Griekse bank Piraeus.

Japan moet wachten

De Cypriotische overheid laat weten dat president Nicos Anastasiades en andere Cypriotische politieke leiders zaterdag naar Brussel gaan. De ministers van Financiën van de eurozone komen naar verluidt zondag in Brussel bijeen om over de crisis in Cyprus te praten.

Naar aanleiding van de problemen in Cyprus heeft Europa ook beslist om een top met Japan te schrappen. Aanvankelijk was voorzien dat Japan en de Europese Unie volgende week onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord zouden opstarten.

"De aanhoudende inspanningen om een oplossing te vinden voor de financiële situatie van Cyprus vereist onze aanwezigheid in Brussel", luidt het in een mededeling van de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, en zijn collega van de Europese Commissie, José Manuel Barroso. Ook een bezoek van Barroso aan Mongolië werd uitgesteld. (Belga/TV)

De pas goedgekeurde wet moet voorkomen dat een bankrun ontstaat als de Cypriotische banken hun deuren weer openen. De Cypriotische krijgt de bevoegdheid om maatregelen te nemen om de kapitaalstromen aan banden te leggen. Ook werd ingestemd met de oprichting van een speciaal "solidariteitsfonds" dat een basis moet worden voor de uitgifte van noodleningen. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat Cyprus in aanmerking kan komen voor Europese noodsteun.Heffing Er wordt nog onderhandeld over een heffing op het spaargeld op de Cypriotische banken. Het zou gaan om een heffing op rekeningen met meer dan 100.000 euro. Daarover zou pas zaterdag gestemd worden. De parlementsleden praten voorts over plannen om de zwakke Cypriotische bankensector te herstructureren. Daarbij wordt gemikt op de oprichting van een "bad bank" waarin slechte leningen kunnen worden ondergebracht. Eerder op de dag werd al bekend dat Cypriotische banken hun vestigingen in Griekenland verkopen aan de Griekse bank Piraeus.Japan moet wachten De Cypriotische overheid laat weten dat president Nicos Anastasiades en andere Cypriotische politieke leiders zaterdag naar Brussel gaan. De ministers van Financiën van de eurozone komen naar verluidt zondag in Brussel bijeen om over de crisis in Cyprus te praten. Naar aanleiding van de problemen in Cyprus heeft Europa ook beslist om een top met Japan te schrappen. Aanvankelijk was voorzien dat Japan en de Europese Unie volgende week onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord zouden opstarten. "De aanhoudende inspanningen om een oplossing te vinden voor de financiële situatie van Cyprus vereist onze aanwezigheid in Brussel", luidt het in een mededeling van de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, en zijn collega van de Europese Commissie, José Manuel Barroso. Ook een bezoek van Barroso aan Mongolië werd uitgesteld. (Belga/TV)