Dijsebloem, de Nederlandse minister van Financiën, voegde eraan toe dat het voor politici juist nodig is om de aanpak van de financiële sector uit te leggen, niet in eerste instantie aan de financiële markten, maar "primair aan de bevolking van de eurozone". Dijsselbloem hield zich stoïcijns voor de kritiek van de oppositie uit de Kamer.

Eerder op de dag had hij al gesteld dat de banken in Europa eraan moeten wennen dat ze niet automatisch meer gered worden door overheden en belastingbetalers. Hij herhaalde dat de situatie en de redding van Cyprus beide uniek en uitzonderlijk zijn. Wel is het "een preventief signaal" aan de sector dat Europese overheden niet meer standaard alle problemen bij banken naar zich toe trekken.

'Onvermijdelijk en rechtvaardig'

Het aanslaan van spaarders bij Cypriotische banken is geen mal, voorbeeld of blauwdruk voor elders in Europa, maar past wel in de veranderende aanpak van de financiële sector in Europa, betoogde Dijsselbloem. "Ik heb geen discussie aangezwengeld, maar benoemd wat we in de eurozone al gedurende enige tijd aan het doormaken zijn", zei hij.

De gekozen oplossing voor Cyprus was "onvermijdelijk en rechtvaardig" en moest door politici worden uitgelegd en verdedigd. En met de "vermeende paniek" op de beurzen viel het ook enorm mee. (Belga/TV)

Dijsebloem, de Nederlandse minister van Financiën, voegde eraan toe dat het voor politici juist nodig is om de aanpak van de financiële sector uit te leggen, niet in eerste instantie aan de financiële markten, maar "primair aan de bevolking van de eurozone". Dijsselbloem hield zich stoïcijns voor de kritiek van de oppositie uit de Kamer. Eerder op de dag had hij al gesteld dat de banken in Europa eraan moeten wennen dat ze niet automatisch meer gered worden door overheden en belastingbetalers. Hij herhaalde dat de situatie en de redding van Cyprus beide uniek en uitzonderlijk zijn. Wel is het "een preventief signaal" aan de sector dat Europese overheden niet meer standaard alle problemen bij banken naar zich toe trekken.'Onvermijdelijk en rechtvaardig' Het aanslaan van spaarders bij Cypriotische banken is geen mal, voorbeeld of blauwdruk voor elders in Europa, maar past wel in de veranderende aanpak van de financiële sector in Europa, betoogde Dijsselbloem. "Ik heb geen discussie aangezwengeld, maar benoemd wat we in de eurozone al gedurende enige tijd aan het doormaken zijn", zei hij. De gekozen oplossing voor Cyprus was "onvermijdelijk en rechtvaardig" en moest door politici worden uitgelegd en verdedigd. En met de "vermeende paniek" op de beurzen viel het ook enorm mee. (Belga/TV)